Dag 16 camino francais Santiago

1 april 2016
Zonnig, 16 graden

Na de aankomst van gisteren genieten we nu van een dagje Santiago. Wat een feestelijk gevoel! Alle pelgrims die je hebt ontmoet zie je op zo een dag weer terug. Felicitaties gaan over en weer en ook die zorgen voor een onvergetelijke dag. Ook zien we een pelgrim met een ezel binnen komen.

image

Een toren van de kathedraal is klaar. Die steekt nu licht af bij de verweerde andere toren die nog in de steigers staat. Het zal wel niet goed zijn voor de stenen, maar persoonlijk vind ik de verweerde muren met overal plantjes mooier…..

image

image

Dit jaar is door de paus als extra Heilig Jaar uitgeroepen en dan gaan de pelgrims door de” Puerta de Gloria ” naar binnen. Als je daar doorheen loopt worden al je zonden vergeven. Wie wil dat niet.

image

In de kathedraal is dit “Heilig Oog” te zien. Helemaal in de nok van de toren. Zeer indrukwekkend en levensecht.

image

Ook mijn vervanger van de camino’s van 2015 was er. Jan heeft de camino Ingles vanaf Ferrol gestapt en is doorgelopen naar Muxia en Finistere. Een goed weerzien bij Casino Cafe.

image

En……op vrijdagavond vindt na de viering het ritueel van de Butafumeiro plaats. Een speciaal spektakel, als je het voor de eerste keer ziet, maar ook voor mij, altijd weer een emotioneel moment. Het wierookvat is 65 kg zwaar. Met 6 man trekken ze die tegelijk omhoog en houden het ritme vast. Ondertussen zingt een non prachtig, een kippenvel moment.

image

Tot slot…. het ritueel van de Queimada. Een Galicisch gebruik om geesten te verdrijven. Vooral lekker! Sterke drank geflambeerd met koffiebonen en sinasappel schillen.

image

image

De geest in de pot….

image

Een prachtige dag als afsluiting van onze camino francais.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.