Dagwandeling Leerdam – Beesd

13 december 2015

De dagwandeling van vandaag ging van Leerdam naar Beesd. Een wandeling langs de Linge van 18 km.

linge route Leerdam Beesd

Te vinden op de http://www.wandelzoekpagina.nl/ns/verdwenen/linge.php. Er staat verdwenen wandeling, maar de route is nog steeds goed aangegeven met rood/witte stickers. Met de tekst erbij van de wandelzoekpagina, prima te vinden. Ook in de winter erg mooi.

Bij het station Beesd een fijne parkeerplaats en met een treintje is er 1x per half uur een verbinding naar Leerdam, waar de hele groep compleet was. In totaal met 9 personen. Mensen die dit jaar mee gaan wandelen naar Santiago, en belangstellenden voor een wandeling. Iedereen van harte welkom.

We gaan van het NS station door het centrum van Leerdam langs de haventjes van de Linge. De Linge werd vroeger Lenge of Lange Water genoemd. Het deel van de Linge waar u langs wandelt, was een zijtak van de Waal en mondde bij Gorinchem uit in de Merwede. Op het punt waar het riviertje zich van de Waal afsplitste, ontstond Tiel. De huidige Linge is 108 km lang, ontstaat bij Doornenburg in de Overbetuwe uit een ondergrondse waterstroming vanuit het Pannerdensch Kanaal en mondt via het Kanaal van Steenenhoek uit in de Merwede. De klei en het zand die uit de dijk en de oeverwal werden geschuurd, spreidden zich in de omgeving uit. Op deze, voor fruitteelt zeer geschikte, gronden zijn de bekende Betuwse boomgaarden aangelegd. Zo is deze route dan ook zeer mooi in het voorjaar tijdens de bloesem.

Ambiance Technology B.V.

De afgelopen nachten heeft het erg veel geregend en door de weilanden is het erg drassig.

IMG_20151213_103342

 

Ambiance Technology B.V.

Wijsheden onderweg: “Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets”. Hier kunnen we onderweg allemaal wel eens over nadenken….Zijn we niet allemaal mensen?

IMG_20151213_102016

IMG_20151213_102041Van Leerdam gaan we naar Asperen langs het fort. Het fort, op de grens van Zuid-Holland en Gelderland, werd in 1834 gebouwd als bolwerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze historische verdedigingsgordel liep van Muiden aan de Zuiderzee tot de Waal en was bedoeld om Holland te beschermen. Het fort is een van de best bewaarde in ons land en is een schitterend staaltje van architectuur en vakmanschap. Het fort is gedurende de zomermaanden te bezichtigen.

IMG_20151213_110611

Knotwilgen, weerspiegelt in het water.IMG_20151213_110742

IMG-20151213-WA0012

Het kronkelende pad komt uit in Acquoy. In Acquoy staat een kerk flink uit het lood!

IMG_20151213_113411

We hebben pauze in cafe Lingezicht in Acquoy. Meestal open vanaf rond 11 uur. Even bellen van tevoren….!

Daarna gaan we langs Rumpt. Hier zie je uit boomstammen gemaakte vogelhuisjes.

IMG_20151213_131842

Het zijn ook hier weer de kleine dingen die een wandeling zo mooi maken…… Wat vind je van deze vetplantjes op het dak. Zo gegroeid of aangeplant?

IMG_20151213_121913

In Beesd hebben we nog een kleine pauze.

IMG_20151213_134951 IMG_20151213_134955

Vlak bij het station in Beesd laten we ons nog even verwennen bij de Stapelbakker. Een leuk slot van een gezellige dag. Voor mij een fijne dag met nieuwe ontmoetingen en gesprekken. Tot een volgende keer!

2 reacties op “Dagwandeling Leerdam – Beesd

 1. Beste Mieke en medewandelaars,

  Ik wil jou en alle medewandelaars en de lieve viervoeter bedanken voor deze fijne dag. Ter voorbereiding van een Camino moest ik er toch eens aan geloven om met een groep te lopen…….en ik moet zeggen dat is mij, eerlijk waar, erg meegevallen. Wat een leuke, spontane en lieve mensen. Alle wandelaars mochten hun eigen tempo lopen in deze prachtige wandeltocht langs de Linge met al zijn water, diertjes, prachtige bomen en mooie huizen. Als randstadbewoner en geen autobezitter zal ik hier niet zo snel komen/wandelen, maar deze barrière heb ik nu wel overwonnen. De tocht heeft mij een redelijk beeld gegeven waar ik nu sta en ik zal nog flink moeten trainen en wandelen, maar ik heb tijd genoeg. Nogmaals beste mensen heel erg bedankt. Alvast fijne feestdagen en prettige jaarwisseling en wellicht misschien tot de eerstvolgende wandeltocht. Groetjes, Eric

  1. Hoi Eric,
   Ik kan me geheel vinden in je reactie.
   Succes met je voorbereidingen voor de Camino Portuguese.
   Je zult een bijzondere tocht mee maken op diverse gebieden.
   Geniet van alles ook van ” tegenslagen”.
   Gezellige feestdagen en een sprankelend bijzonder jaar.
   Jean.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.