Dag 30 Santibanez de Valdeiglesia – Santa Catalina de Somoza

31 maart 2015

21 km

route 31 maart

 

Ochtendgloren in Sanitibanez de Valdeiglesias

We krijgen terug een heerlijke lentezon met een temperatuur boven de twintig graden op onze tocht naar Santa Catalina de Somoza, aan de voet van de bergen. Vanaf hier zien we de besneeuwde bergtoppen.

Na een km of 6 was er in een keer een stalletje met allemaal biologische sapjes,fruit en andere lekkernijen. De man achter har stalletje was erg lief, ging brod roosteren op een vuurtje met olijfolie ( echt heel lekker) het was donativo dus je geeft gewoon wat je zelf wilt.

Wanneer we afdalen naar Astorga komen we aan het kruisbeeld ‘Cruceiro Toribio’. We ontmoeten er een oude man en slaan een praatje met hem. Het blijkt een witte pater te zijn die nog in Leuven heeft gestudeerd en in Astorga geboren is. Hij heeft vele jaren in de missies in Afrika gewerkt en is blij nog eens zijn Vlaamse vloeken te kunnen declameren.

Onderweg passeren we het stadje Astorga waar we enkele uren verblijven. Er zijn immers veel bezienswaardigheden te bezichtigen: de prachtige kathedraal, het bisschoppelijke paleis ontworpen door Gaudi, een opgegraven Romeinse villa, …

De kathedraal van Astorga, gewijd aan de Heilige Maria, is de bisschopszetel van het bisdom van Astorga. De bouw hiervan werd gestart in de 15de eeuw in gotische stijl. Ik merk ook elementen in renaissancestijl en barok; wellicht zijn dit verbouwingen uit latere eeuwen.

 

De kathedraal van Astorga

Het bisschoppelijke paleis of het ‘Palacio Episcopal de Astorga’ werd ontworpen door de Spaanse architect Antoni Gaudí. De bouwstijl is gotiek en werd uitgevoerd tussen 1889 en 1915. Het deed dienst als een bisschoppelijk paleis. Momenteel is het een museum (Museo de los Caminos) gewijd aan de bedevaartsroute Camino de Santiago. Je kunt aan vele elementen de hand van de meester herkennen, net als bij het modernistische gebouw welke we enkele dagen geleden in de stad León zagen; het herenhuis ‘Casa de los Bottines’.

 

Het bisschoppelijke paleis, ontworpen door Gaudi

 

Morgen en de komende week staan er terug bergen op het programma.

Dit wordt de finale; het peleton is tot aan de bergen geloodst en vanaf hier wordt iedereen gewikt en gewogen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat iedereen er klaar voor is! De ‘Cruz de Ferro’ en de ‘O Cebreiro’ wachten op ons…

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.