Dag 0 Santiago – Negreira

28 mei 2014
Droog en weer een beetje warmer 20 graden

De camino Ingles loopt van Ferrol naar Santiago. Daar waar vroeger de mensen uit Engeland met de boot aankwamen en vandaar naar het zuiden gaan om in Santiago aan te komen.

Eerst nog weer even alles doorlopen. Wanneer komen Frie, Theri en Rieteke aan? Zijn er nog wijzigingen van herbergen? Hoe laat gaat de bus naar Ferrol? Frie kwam gisteren aan met een rechtstreekse vlucht van Brussel naar Santiago. Vanavond komen Theri en Rieteke aan met de directe bus vanaf Porto.
Via het toeristenburo in Santiago kwam ik erachter dat in Betanzos ook een herberg is. Dat is handig, want daar waren weinig slaapplekken.

Voor Frie was het een dagje wachten. Gisteren al in Santiago rond gekeken. Het was koud en het regende af en toe. Heb je zin om alvast een dagje te wandelen, vroeg ik. Dat vond ze een goed idee. Een etappe richting Finistere naar Negreira 22 km. Goed te doen en dan met de bus terug. Zo gaan we op pad in de richting van Finistere.

image

Als je de stad uitloopt loop je via Parc San Lorenzo naar een rivier Rio Sarela. Een lager punt om daarna weer te stijgen. Als je omkijkt kun je de contouren van de kathedraal zien.

image

De weg volgt een bospad volgroeid met varens. Hier in Galicie heeft het de afgelopen dagen veel geregend. De varens staan er mooi groen bij.

image

De eerste flinke klim……. naar Alto Mar de Oveltas van 0 naar 275 meter in 3 km. Dat is hard werken. Weer kleine pasjes en Frie rust even uit om op adem te komen.

image

Bij Ponte Maceira staat het fluitekruid volop in bloei. Een muddeleeuwse brug over Rio Tambre. We hadden gedacht daar pauze te hebben bij het restaurant. Helaas gesloten. Zo zie je maar dat je altijd iets op reserve moet hebben. Zeker ik , omdat ik wel om de 2 uur iets moet eten. We rusten even uit op een bankje bij de brug.

image

Wel 100 meter breed is de brug en de rivier met de grote waterval.

image

In Negreira proosten we op de eerste dag. Ik kies voor een pelgrimsmenu voor €7. Veel groenten uit de oven, paprika, tomaat, aubergines en oesterzwammen. Heerlijk. Daarna aardappelen met konijn.

image

En als toetje appel met honing, ook uit de oven.

image

Ieder uur gaat er een bus terug naar Santiago. In de bus nog een hele leuke ontmoeting met Dominique. Op weg terug naar huis na 1000 km en tot slot naar Finistere en Muxia. Altijd leuk om met een ervaren pelgrim te praten.

1 reactie op “Dag 0 Santiago – Negreira

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.