Via Lemovicensis

Van: tot:

Via Lemovicensis Voie de Vezelay

Wandelen over de pelgrimsroute door Frankrijk van Saint Foy la Grande naar Saint Jean Pied de Port

7-24 maart 2024; 16 wandeldagen, 300 km € 550

Minimaal aantal deelnemers 4, maximaal 5; Aantal aanmeldingen 4, 1 optie

Je kunt je aanmelden voor de reservelijst, als een van de opties vervalt, kom je in aanmerking om mee te gaan.

De genoemde data zijn de reisdagen. Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen is mijn persoonlijke begeleiding, informatie, organisatie en bij thuiskomst een geprint foto verslag.

Aanmelding en of informatie opvragen kan via het contact formulier of een mail sturen naar info@inbalansopweg.nl

Ook in 2017 en 2016 hebben we een deel van de Via Lemovicensis bewandeld. Zie het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/category/via-lemovicensis/via-lemovicensis-2017/

Voorgaande jaren zijn we vertrokken vanaf Den Bosch over de Via Monastica naar Rocroi. Zie reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/2020/02/via-monastica-3/
Het vervolg vanaf Rocroi heet Via Campaniensis. Deze hebben we in 2022 bewandeld. Zie het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2022-reims-vezelay/

Van 10-28 maart 2023 zijn we van Vezelay naar  La Souterrain gewandeld. Voor een reisverslag zie https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/via-lemovicensis-2023/

De Via Lemovicensis loopt van Vézelay over Limoges en Périgueux naar Ostabat waar hij samenkomt met de Via Podiensis en de Via Turonensis. De weg loopt ten westen van het Centraal Massief in Frankrijk en kent twee hoofdvarianten: een via Nevers en een via Bourges. De variante via Nevers is 25 km langer dan die via Bourges. Je kunt dit verschil halveren als je in Nevers kiest voor de variante via Augy-sur-Aubois naar Ainay-le-Château. Hou je van cultuur, dan kan de variante via Bourges je bekoren, met name de stadjes Charité-sur-Loire en Bourges. Geniet de natuur je voorkeur, dan kies je beter voor de variante via Nevers. Een meer golvende en afwisselende route.
De Via Lemovicensis is de enige weg in Frankrijk die een historische pelgrimsroute volgt. Dit zie je als je naar een detailkaart van de route kijkt: de weg gaat rechtuit en vermijdt allerlei nutteloze omwegen en beklimmingen. Het hoogste punt van de route is de Mont d’Ambazac (600 m). Voor mooie uitzichten is er de GR 654 van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port, maar deze weg wordt nauwelijks nog door pelgrims gebruikt.
Voor een mooie start van hun tocht kunnen pelgrims in de basiliek van Vézelay de dag aanvatten met het morgengebed van de broeders en zusters. Een indrukwekkend dienst, ook voor niet-gelovigen.

De weg vertrekt in Vézelay en volgt aanvankelijk de Loire naar het zuidwesten. De weg loopt door de Morvan, een streek met flink wat niveauverschillen. Maar het is er heerlijk rustig. Heerlijk is de tocht door een van de grootste eikenbosgebieden in Frankrijk. Dan komt Nevers in zicht met de kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, maar bekendheid heeft de stad vooral door de Espace Bernadette. In het klooster van de Congrégation des Soeurs de la Charité rust de heilige Bernadette van Lourdes in een glazen schrijn. Ook de pelgrim kan er rust vinden in de kloosterherberg. Van de Loire gaat het naar het Canal Latéral à la Loire, het Canal du Berry en de Cher om La Châtre te bereiken. De donjon van de stad steekt ver boven zijn omgeving uit. In deze donjon is een museum van George Sand ondergebracht, de schrijfster die een amoureuze relatie had met onder meer Chopin.

De Via Lemovicensis kronkelt daarop het dal van de Creuse en een spectaculaire omgeving in. Wat later bereikt de weg de Limousin, het dunst bevolkte deel van Frankrijk. In de buurt van Limoges, dat zijn naam aan deze pelgrimsroute gaf, liggen de uitlopers van het Centraal Massief. De weg loopt langs mooie boswegen, weiden en dorpjes en krijgt zodra de Dordogne wordt overgestoken een ander karakter. De wijngaarden van de gerenommeerde bordeaux komen eraan. Waar de grens met Spanje in zicht is, ter hoogte van Saint-Palais, ligt de ‘Stèle van Gibraltar’ op de weg. Daar ontmoeten de Via Turonensis, Lemovicensis en Podiensis elkaar. Let op dat je hier niet de foute richting uitloopt of Saint-Jean-Pied-de-Port laat nog lang op zich wachten. Maar op de juiste weg krijg je prachtige uitzichten op de Pyreneeën. Via Ostabat stap je verderop de Porte Saint-Jacques door om in Saint-Jean-Pied-de-Port te belanden. Na al de weken van eenzaamheid, kom je midden een wereld van gîtes, refuges, souvenirwinkels en toeristenkabaal. Het is even wennen en geeft een beeld van de Camino Francés die voor je ligt.

2 gedachten over “Via Lemovicensis

  1. Dag mieke,
    Graag wil ik mij op de reservelijst zetten voor de via lemovicensis.
    Ik hoor graag van je.
    Met vriendelijke groet,
    Carla Marjee

  2. Dqg mieke,
    Ik weet niet of er nu nog plaatsen vrij zijn of dat ik op de reserve lijst kom.
    Ik wil ook graag de vervolg reis voor 2024 alvast vastleggen als ik mee kan.
    Met vriendelijke groet,
    Carla Marjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.