Ökumenische Pilgerweg

Van: tot:

Wandeling van Gorlitz naar Leipzig over de Ökumenische Pilgerweg

Deze wandeling is op dit moment niet gepland. Heb je interesse, laat het gerust weten.

12 wandeldagen, 224 km € 500 (exclusief reis- en verblijfskosten)

Inbegrepen is mijn persoonlijke begeleiding en organisatie.

Een nieuwe uitdaging op een weg naar Santiago….

De Ökumenische Pilgerweg is een onderdeel van de Via Regia.
Deze route is van oudsher een belangrijke pelgrimsroute naar Santiago.

Kaart van pelgrimsroute Pilgerweg

De route voert ons door het uiterste zuiden van het voormalige oost-Duitsland door de regio Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thuringen. De route begint bij, Görlitz, de Poolse grens, is 450 km lang en eindigt bij Vacha. Deze keer wandelen we tot Leipzig, dit is ongeveer de helft.
Het is sterk heuvelachtig en daarom is een goede voorbereiding vereist. Dit betekent dat je gewend bent 20-25 km  per dag te lopen. De afstanden variëren van 16-26 km per dag.
Het gedeelte van de Via Regia dat Ökumenische Pilgerweg wordt genoemd is uitstekend voorzien van zeer eenvoudige overnachtingsplaatsen in kerken, kloosters en bij particulieren, vaak op matrassen op de grond. Een schitterend landschap, gastvrije vriendelijke mensen en de voorzieningen onderweg, maken deze route naar Santiago een fantastische beleving.

Via Regia
De historische cultuurroute VIA REGIA bestaat al meer dan 2.000 jaar en is daarmee de oudste en langste verbinding over land tussen Oost- en West-Europa. De ca. 4.500 km lange route loopt van Kiev naar Santiago de Compostella en verbindt acht Europese landen met elkaar. Het Duitse gedeelte van de route is ca. 600 km lang en loopt van de Rijn via Frankfurt, Fulda, Eisenach, Naumburg, Leipzig en Bautzen naar Görlitz.

Via de middeleeuwse handelsroute VIA REGIA reisden niet alleen koningen, maar ook handelaars vervoerden hierlangs hun kostbaarheden. Zelfs het leger maakte er gebruik van en pelgrims volgden de route om door het middeleeuwse West-Europa naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella te komen.

Oude handelsroute
De route was van groot economisch belang voor de interregionale handel en goederenruil. Uit Vlaanderen in het westen kwam laken, uit het oosten kwamen hout, huiden, was en honing en het midden leverde de verfplant wede uit Thüringen en mijnbouwproducten uit Saksen. Bovendien verbond de route de twee grote jaarbeurssteden Frankfurt am Main en Leipzig met elkaar.

Militaire route
De route werd ook gebruikt door het leger. Het is dus niet verwonderlijk dat er in de omgeving van de route diverse grote veldslagen zijn geleverd, zoals de twee slagen bij Breitenfeld in 1631 en 1642 tijdens de Dertigjarige Oorlog. De dodenmars van het concentratiekamp Adlerwerke Frankfurt naar Buchenwald in maart 1945 ging eveneens over de VIA REGIA.

Beweging, ontmoeting en bezinning
De langeafstandsroute werd en wordt ook veel gebruikt door pelgrims op hun weg naar de ‘heiligdomsvaart’ van Aken. De VIA REGIA is een waardevolle, unieke route die rijk is aan Europese cultuurgeschiedenis, een route van culturele uitwisseling en communicatie. Sinds de val van de Muur in de herfst van 1989 loopt 600 km van de VIA REGIA door Duitsland. De steden die als een lange band aan deze historische route liggen, zijn weer even levendig als vroeger en nodigen u uit voor een adembenemende ontdekkingstocht door het verleden van Europa.

De route is gebaseerd op de historische loop van de Via Regia. Deze oude handelsroute werd voor het eerst genoemd in 1252, de oorsprong stamt uit de vroege Middeleeuwen. Dus je bent op oude paden, want niet alleen koningen, krijgers en handelaren, maar ook de pelgrims zijn hierheen gegaan. Het begin is in de meest oostelijke stad van Duitsland, in Görlitz. Via Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen leidt de ongeveer 470 km lange route, die sinds de opening in 2003 een belangrijke verbinding vanuit het oosten vormt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.