Kustpad dag 4

20 februari, bewolkt, droog 3-11 graden van Het Zilk naar Haarlem, 20 km

Vandaag gingen we vooral door de Waterleiding Duinen en door Nationaal park Zuid Kennemerland. Een oase van rust en natuur en dat niet ver van Haarlem en Zandvoort vandaan!

Een heerlijke laatste dag van ons kustpad geschreven door Elly en door mij aangevuld.

We vertrokken bij het Stayokay hotel op weg naar de route. Sneeuwklokjes hebben hun klokjes nog dicht want het is nog fris op dit vroege tijdstip.

 

Het lijkt wel of de regenbui van vannacht het winters bruin van het mos gespoeld heeft en vervangen door zonnig geel.

De meeste kou hebben we gisteren achter ons gelaten, we vinden het een heerlijke wandeltemperatuur.

Over de zon gesproken, die deed toch z’n best om door een wolk heen te piepen. We passeren het Oosterkanaal en even later zijn we op de route.


Ik ben verrast de sporen (bloeiwijze) van het mos, het zet de omgeving in een bruin-oranje gloed.

 

Ondanks hun schutkleur ontdekken we tussen de bomen damherten. We zien groepen met alleen maar jonge bullen. De hindes met hun jongen zagen we in aparte groepen.


En dan die boomstronk. Na een mooi bomenleven gaat hij langzaam op in de cyclus van het leven en is dit er nog van over…..


We komen aan bij boshut Panneland voor onze eerste stop. Gezellige dames voorzien ons van koffie, thee en lekkers.


We komen weer in de Waterleiding duinen.


We lopen de waterleidingduinen uit, eten wat bij Dune aan de duinrand, en we lopen daarna Nationaal park Zuid-Kennemerland in.


We lopen voornamelijk op deze verharde weg en het laatste stukje over een zandpad. Nog even de zandheuvel naar beneden en dan zijn we bij Kraantje Lek.

Hier eindigt de vierde editie van het kustpad. Vanaf onze slaapplaats 21 km gelopen. We sluiten af met het etappedrankje.


Mieke heeft al plannen voor ons lustrum volgend jaar. We kijken er naar uit….

Mieke:

Het waren heerlijke wandeldagen! Heel hartelijk dank voor jullie gezelschap, de mooie gesprekken en het samen beleven van het kustpad. Volgend jaar gaan we zeker het 5e deel van het kustpad vervolgen.

Kustpad dag 3

19 februari, 23 km heel koude wind 4 graden. Van Katwijk via Noordwijk richting Zilk

We slapen in het Stayokay hostel Noordwijk en ik kwam erachter dat een bus terug naar ons hostel niet echt in de buurt kwam….. Gelukkig kent Johan het hier heel goed en kwam met een advies vanaf het Zweefvliegtuig veld terug te gaan. Dat is 1 km minder in de richting van Zilk en dan direct terug. Een wandelpad evenwijdig aan de Vogelaar dreef.

Vandaag was het opnieuw heel afwisselend. Direct naar het strand voor een km of 5. Het was prachtig op een verder leeg strand.

Ik had het nog steeds heel koud en daarom kwamen we na 5 km, bij het begin van Noordwijk, bij een zeer gastvrije strandtent. We nemen het ervan. Koffie/thee met een gebakje gaat er dan al in….😉

Net na Noordwijk kwamen we een restant van  de Atlantikwall. Gebouwd in de 2e wereldoorlog. Een verdedigings linie van de Noordkaap naar de Pyreneeën. Langs de hele kust werden betonnen bunkers gestort.

Door de duinen en de bossen gingen we verder naar het noorden.

Bij de Noraweg gaan we voor nog eens 1,5 km over het strand. Ieder met zijn/haar gedachten, helemaal ingepakt met mutsen en dassen.

Het Langeverderduin is voor mij vandaag het hoogtepunt. Smalle paden, duinen die omhoog en omlaag gaan. Helaas was de zon een beetje verstopt achter een dunne bewolking. Sfeervolle foto’s….we ervaren leegte en rust. Genoeg om te zien en elke stap te genieten.

 

Terug naar ons hostel kwamen we een stukje door de Waterleiding Duinen. En ja….voor ons verrassend. We zagen veel damherten. 2 waren hun geweien samen aan het testen. We horen de klappen van de geweien goed. Els heeft alvast een mooie foto kunnen maken. Wie weet zien we er morgen meer.

In het Stayokay hostel worden we gastvrij ontvangen. Moe en heel voldaan nemen we er plaats voor ons etappe drankje.

Morgen de laatste dag alweer…..op naar Haarlem.

Kustpad dag 2

18 februari, 25 km 2 graden zon, van Den Haag naar Katwijk

Onderstaand verslag is van Elly, waarvoor heel hartelijk dank!

Wat een geluksvogels zijn we. De dag begon fris met een temperatuurtje van -2, zonnig, oplopend naar +3.
Wij als provinciaaltjes moesten ons een weg banen door de stadse drukte van den Haag. We komen bijna ogen en oren tekort om veilig over te kunnen steken. Maar na 1,8 km zag ik de tweede kamer der Staten-Generaal,  we steken de weg over en we lopen het Haagse bos in, wat een rust.



Ik begin even een stukje verderop in de route: de Waalsdorper vlakte. Dat is de foto met de drie kruisen. Een kippenvel moment. Dat er mensen zijn  die gestreden hebben voor onze vrijheid, KANJERS!



Vanmorgen scheen de zon uitbundig, altijd goed voor mooie plaatjes. Helemaal in combinatie met water. De oude beuk met Tonderzwammen is dan zelf wel dood maar geeft leven aan insecten en vogels die in de holten een nest bouwen.
Het Haagse Bos gaat over in  Landgoed Clingendael, Vlakte van Waalsdorp en Meijendel. Bij Meijendel lopen we niet meer door het bos. Het landschap wordt meer open en hier en daar is een kleine zandverstuiving te zien. Bomen hebben nauwelijks een stam. Die zijn verdwenen onder het zand . We lopen tussen vennen door.


Mos vervangt zijn bruine winterkleur voor fris lentegroen. Ook de korstmossen op de takken hebben zin in de lente en kleuren uitbundig geel. En de gagel vindt het nog wat te fris en houdt z’n knoppen nog gesloten. In de boerderij van Meijendel hebben we na 11 km onze eerste pauze. Tijd voor koffie.
Na onze 2e pauze bij Duinoord lopen we echt de duinen in. Smalle zandpaadjes, op en neer, uitkijken naar de palen met de rode kop, ondersteunt door de wandelapp om op de route te blijven. Hier en daar wat nat, het valt mee….


De duinen gaan over in een halfverhard pad wat ons naar Katwijk aan Zee voert.


25,5 km verder komen we bij onze eindbestemming aan. Poeh poeh, de benen hebben het weer goed gedaan. We zijn moe maar voldaan.

We logeren in 2 appartementen: “steeds aan zee”. Eerst even inchecken, daarna om 19.30 uur naar het restaurant.


Morgen lopen we naar de Zilt, 20 kmwaarvan we de eerste al hebben gelopen 😊

Kustpad

17 februari, koud en zonnig, 10 km, van Scheveningen naar Den Haag

We vervolgen onze weg van het lange afstand kustpad en we zijn inmiddels bij deel 2. In 4 dagen gaan we van Scheveningen naar Haarlem station.

Degenen die met de auto komen gaan naar de parkeerplaats Uithof en daarna met een directe metro naar het Kurhaus.

Wat boffen weer het heerlijke zonnige winterweer! We zijn op pad met: Patricks, Marjo, Els, Elly, Joepke, Mieke, Gerard, Piet en Hans

Het Kurhaus is een hotel uit 1884 met een mooie monumentale koepel.

De kustroute loopt vandaag niet langs de kust…..we wandelen door de parken van Scheveningen, de Scheveningse Boschjes. Deze werden in de 30-tiger jaren van de 20e eeuw in het kader van werkverschaffing. Rustige parken, en vijvers met een klein laagje ijs.

We zien indrukwekkende kunst, stuk voor stuk herdenkingsmonumenten. Deze is ter herdenking aan ontelbare slachtoffers vande 2e wereldoorlog

We komen ook langs het Vredespaleis. Afgesloten! Het blijkt Amerikaans grondgebied. Van een afstandje torent het gebouw boven de bomen uit.

Als we in Den Haag zijn, zijn we toe aan pauze. Wel binnen, want het is echt te koud om buiten stil te zitten.

We lopen langs de spiegel expositie. Dat is leuk voor “selfie” in de spiegel.

Daarna gaan we langs het binnenhof. Deze wordt verbouwd. We gaan een hoge uitkijktoren op om binnen op hierbinnen hof te kunnen kijken. Vele treden….ik schat meer dan 150. Moeite wordt beloond. We hebben een mooi uitzicht

Onderstaande foto is van Elly….een meeuw vloog zomaar op het juiste moment voorbij.

Het laatste stukje langs het station en dan 1,5 km naar ons overnachtings hostel. Stayokay Den Haag. Niet ver van de route en prima accommodatie.

Morgen gaan we naar Katwijk. We kijken er alweer naar uit.

Camino Brabant etappe 7

12 februari, bewolkt droog 4 graden van Wintelre naar Boshuis Venkraai 22,5 km.

We lopen van Wintelre over de Oirschotse heide, Oirschot, Spoordonk,langs de Beerze, Kampina en tenslotte de Oisterwijkse vennen

Eerst even de auto’s geregeld, zodanig dat er 2 auto’s bij het eindpunt staan, en 1 bij het beginpunt. Een leuke puzzel die precies paste….😉

We zijn op pad met Hannie, Gerard, Carla, Nellie, Emmie en Bart

We halen eerst een stempel bij de kapel van Wintelre. Fijn dat in de beschrijving zo goed staat waar je stempels kunt vinden en dat de bewegwijzering heel duidelijk is. Een compliment voor de beheerders van camino Brabant.

Verrast zijn we door de net opgekomen sneeuwklokjes…. voorzichtig komt het voorjaar eraan. Eerst gaan we naar de Oirschotse heide.

Natuur en Landschap van de Oirschotse heide:

Het landschap van het terrein is ontstaan in de laatste ijstijd en ligt op de Midden-Brabantse dekzandrug. In warmere perioden is leem afgezet, dat op enkele plaatsen aan de oppervlakte komt (Brabantse Leem). Nog weer later is een deel van het zand door droogte en menselijke invloeden gaan verstuiven. Dit is nog steeds te zien aan de aanwezigheid van reliëf en duintjes. Het terrein is vroeger veel natter geweest, maar nu sterk verdroogd. Het landschap kenmerkt zich door bos (naald- en plaatselijk eikenbos), open zand (free-for-all terrein) en droge en natte heide, deels vergrast met pijpenstrootje en bochtige smele. Door het hele terrein ligt een netwerk van zandbanen en -paden. Verspreid over het terrein ligt een aantal poelen.

Sterk verdroogd staat in de beschrijving…..dat vinden we nu niet. Er liggen flink wat grote plassen, waar we net langs kunnen.

Bij een Maria beeldje in de muur zien we ook een stempel aan de overkant van de weg.

Of even later in een kapelletje.

Een van de hoogtepunten van deze etappe is het deel langs de Beerze. Erg mooi! We konden er goed langs, wat modder, maar ook nog gras te zien. Daar kun je dan lopen.

Ook de natte Kampina laat zich mooi zien.

Na nog een extra stop bij de Gerrithoeve komen de laatste km’s eraan. De Oisterwijkse vennen.

We zien ook een grote vlucht ganzen. Zou er dan nu toch nog koude aankomen?

Bij Boshuis Venkraai sluiten we de dag af met ons etappe drankje. We kijken terug op een gezellige wandeldag.

Informatie middag

De eerstkomende datum voor een informatie middag is  maandag  14 april 2025. In overleg kunnen ook andere data worden vastgesteld. Stuur een mailtje naar info@inbalansopweg.nl voor je aanmelding.

Aanvang 14 uur in Den Bosch met uitleg over de volgende onderwerpen. Bij de bevestiging  krijg je de adres gegevens.

  • Wat neem je mee? (Wat je thuis laat is meegenomen….)
  • Wat voor rugzak koop je?
  • Hoe pak je je rugzak in?
  • Hoe draag je je rugzak?
  • Hoe vind ik de weg?
  • Waar begin je?
  • Hoe kom je op de beginplaats?
  • Hoe bereid ik me voor? Trainen
  • Pelgrimspaspoort
  • Waar slaap je?
  • Routeplan

Kosten: € 15 (inclusief BTW) per persoon inclusief koffie/thee

Aansluitend gaan we op pad voor een wandeling van ongeveer 8 km. We gaan naar de Moerputtenbrug en over Vlijmen terug om te ervaren hoe het is om met een rugzak te wandelen.

Cuijk Nijmegen dag 2

4 februari, 17 km van Groesbeek naar Nijmegen, 2 graden mist

Wederom een prachtige route!

De tweede dag wandelen we over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal door Berg en Dal en met zicht op de Ooypolder en over de Waalkade lopen we Nijmegen binnen.

Zo een warme hartelijke ontvangst in Groesbeek bij Tonny en Andre doet ons heel goed. (Burgemeester Ottenhofstraat 44) We voelen ons zeer verwend. Een prima adres voor de wandeling van Cuijk naar Nijmegen. Het adres ligt ook aan het Pieterpad. Na het afscheid gaan we de kou in.

We zijn zo Groesbeek uit en lopen evenwijdig aan de zevenheuvelenweg over een graspad naar boven. Daar in de verte in de mist de Duivelsberg.

Dat is het echte werk! De Duivelsberg is een pittige klim met tussendoor ook weer paden die naar beneden gaan. We worden getest op ons uithoudingsvermogen.

Boven aangekomen hebben we onze eerste verdiende pauze bij restaurant de Duivelsberg. Die zijn vanaf 11 uur iedere dag open.

Duivelsberg is tot 1949 Duits bezit geweest. In het kader van de grenscorrecties na de oorlog werd het
gebied in dat jaar bij Nederland getrokken. In 1963 zijn de meeste correcties weer ongedaan gemaakt, maar de Duivelsberg is Nederlands gebleven. Voor de naam ‘Duivelsberg’ bestaan verschillende verklaringen. Een van die verklaringen is dat het een offer plaats voor heksen was…..

Meestal kunnen we de modder passeren, soms moeten we er gewoon door.

 

Vanaf de heuvels bij Beek kunnen we in de Ooijpolder het dorpje Persingen zien liggen, een kerk met een paar
huizen. Het ligt iets hoger dan het omringende landschap, omdat het op een hoogte in het landschap, een donk, gebouwd is. De Ooijpolder is gelegen in de uiterwaarden van de Waal. De polder dankt haar faam aan de rijke flora en fauna.

In Nijmegen gaan we over het Valkhof met de Nikolaaskapel en de St.
Maartenskapel (nu de Barbarossa-ruïne)  Om het lelijke aanzicht van de stad te camoufleren, plantte men snelgroeiende bomen en zo ontstond het huidige
park.

Door het oude centrum gaan we langs de kerk naar de markt voor ons etappe drankje. De mooie wandeling zit erop. We kijken terug op 2 heerlijke wandeldagen en elkaars gezelschap. Tot een volgende keer.

Cuijk Nijmegen

3 februari dag 1 van Cuijk naar Groesbeek, zonnig 2 graden

Wat een heerlijke winterdag! Buiten in de kou wandelen over de ns wandeling van Cuijk naar Groesbeek. Langs de Maas, de Mookerheide, Sint Jansberg. Het is er prachtig!

Door het centrum van Cuijk lopen we naar de veerpont. Met als kadootje een strak blauwe lucht, de bomen mooi in hun kaalheid, wachtend op de lente.

We zijn op pad met Gonnie, Monica, Anny, Fennie,  Ina, Thea en Joke.

Tot Mook loop je langs de Maas. Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide.

Boven heb je een uitzicht terug over Cuijk, de torens nog in de ochtendnevel.

Je daalt en klimt naar het Zevendal.

Even verder staan we in natuurreservaat Sint Jansberg, de meest zuidelijke stuwwal in Nederland. De Sint Jansberg is een voormalig landgoed dat bezaaid is met hellingbossen en akkers, die omgeven zijn met houtwallen. Holle wegen doorsnijden het bouwland. De hoogste punten zijn de Kiekberg (77 m)
en de Sint- Maartensberg (66 m).

Het blijft flink klimmen en dalen….wat dacht je van deze trap. We kunnen allemaal goed klimmen. Ieder lukt het om boven te komen.

Door de vorst zijn de bladeren met rijp bedekt en de ijsbrokken liggen op de plassen.

De paden zijn hier en daar zeer modderig. Meestal nog bevroren, met de zon erop flinke modderpoelen.

Langs velden en bos wandelen we naar Groesbeek.

Rond 16.15 uur komen we aan bij het zeer gastvrije adres van Tonny en Andre aan de Burgemeester Ottenhofstraat. We zitten zelfs nog even buiten in de zon en worden verwend met het etappe drankje en hapjes.

Camino Brabant Veldhoven Wintelre

17 januari, 22km, mist 2 graden van Veldhoven naar Wintelre

Hemelsbreed maar 5 km, wij gaan via de landerijen naar Knegsel en Vessem voor we bij de eindbestemming aankomen. We zijn nu halverwege gestart om in andere seizoenen de Camino Brabant te leren kennen. Vele kapellen, waar we de mooie stempels vinden. De deuren staan open we kunnen de stempels meestal vinden bij de kaarsen rekken.

Her heeft wel wat die mist die kunstwerken maakt op de takjes.

Vandaag zijn we op pad met Francie, Ingrid, Tonny, Emmy en Ria.

De route van vandaag is denk ik voor de helft verhard over fietspaden. De bospaden vinden we toch het mooiste. Veel plassen, we konden altijd wel een droog randje vinden.

Na 7 km hebben we onze pauze bij cafe de Kempen. In Vessem bezoeken we de pelgrims herberg. We worden er hartelijk ontvangen. Ook zij hebben een stempel. Hier vinden we een cafetaria open voor een heerlijk kopje soep (tegenover de benzinepomp)

De Camino Brabant voelt ook als echte camino….met km paal.

We zijn benieuwd hoe de natuur er hier uitziet met een zonnetje…..we zien andere mooie dingen, zoals deze spiegeling in het water.

Vlak voor ons eindpunt hebben we het kadootje van de dag. Wat kan mist ook mooi zijn!!!

Tegenover de kerk van Wintelre vinden we ook horeca. Bij hotel 64 zijn de pelgrims van harte welkom voor een drankje.

plaatsen vrij 3 en 4 februari

Hallo lezers,

Onverwacht zijn er 2 plaatsen vrij bij de wandeling van Cuijk naar Nijmegen op 3 en 4 februari met 1 overnachting en volpension. Wil je ervaren hoe het is om 2 dagen heuvels te lopen als voorbereiding voor b.v. een camino of een andere lange afstand wandeling? Dan kan ik deze van harte aanbevelen. We gaan over de Mookerheide, de Sint Jans Berg, de Duivelsberg en dat allemaal in deze 2 dagen.

zie https://reizen.inbalansopweg.nl/reizen/ns-wandeling-mookerheide/

Je bent van harte welkom! Als je interesse hebt, stuur een mailtje naar info@inbalansopweg.nl

Gran Canaria dag 6

10 januari, 8 km, zonnig 23 graden van Saucillo naar Galdar, de laatste dag van deze geweldige camino.

Vandaag gaan we met de bus van 11.30 uur  terug naar Saucillo. Met vele haarspeldbochten bereiken we Saucillo en we vragen ons af of we over de weg naar beneden gaan. Diep beneden ons ligt Galdar met de zee erachter.

Na een paar km gaan we van de weg af en gaan over een smal pad naar beneden. Onverwacht mooi, langs een rotswand over losliggende keien met veel ongelijkheid. We focussen ons op het lopen!

Later wordt het nog mooier. Het doet me denken aan de rotswanden van het Mullerthal. We lopen er als het ware onder.

Als we weer de weg opgaan is het nog 3 km dalen. Ook nu ligt Galdar nog diep onder ons.

Nog een stukje verder zien we duidelijk de torens van de Santiago kerk. De Santiago de los Cabaleros.

Bij deze kerk worden we met applaus ontvangen. Juan en Juanma staan op ons te wachten. Hoera we hebben deze camino allemaal kunnen afronden. We krijgen de vlag van de Canarische Eilanden. We zijn trots op elkaar dat we zo goed hebben gelopen. En alles volgehouden, ondanks wat knieklachten van enkelen.

Daarna gaan we naar het gemeente Museum om ons certificaat op te halen. Heel speciaal!!!!

We kijken terug op een heel bijzondere camino. Dagelijks veel afwisseling in natuurschoon, we hebben Gran Canaria op een bijzonder manier lever kennen. De stilte en de pracht van het binnenland, tegenover het toeristische Maspalomas en Galdar. Verrassend verschil in temperatuur op 1500 meter en op zeenivo. Dagen met meer dan 1000 klimmen en 1000 meter dalen. Daardoor een zware camino. Ik ben trots op alle wandelaars. We hebben een enorm fijne tijd gehad, waar we nog lang op terugkijken.

Natuurlijk sluiten we af met ons etappe drankje. We ontvangen ieder een camino logo van camino Gran Canaria voor op de rugzak.

Gran Canaria dag 5

9 januari, zeer zonnig 22 graden. Van Cruz de Tejeda naar Saucillo. We gaan op pad voor een daling van 1100 (!) meter.

Wat een fantastische dag!

Voor de laatste keer verlaten we onze accomodatie “Rural suite Santiago de Tunte, waar we 4 nachten zijn gebleven. Een prima plek met een bushalte voor lijn 18 naar het noorden en zuiden.

Dan komt nu het verslag van Ellie, dank je wel hiervoor.

Inmiddels beroemde ontbijt bij de bakker, konden we in het museum van Tunte twee! stempels halen, één van de kerk en één van de gemeente Tunte. De dame op de foto leek helemaal blij dat ze deze stempels 9 keer kon zetten 😅


Met de bus van 9 uur en het laatste stuk met de taxi, slingeren we door de bergen naar  Cruz de Tejeda.


We ontmoeten Juan die Mieke geholpen heeft met het organiseren van deze reis. Juan woont al 52 jaar op Gran Canaria en hij kent de Camino op zijn duimpje. Hij liep vandaag met ons mee. Trots liet hij ons enkele bezienswaardigheden zien ☺️
We starten onze wandeling van vandaag bij Cruz de Tejeda. Eerst vanaf 1521 meter hoogte stijgen naar 1717 meter hoogte in 2 km. Pittige klim, prachtig pad, fantastische uitzicht ondermeer op Tenerife. We konden de hoofdstad Santa Cruz zien liggen wat volgens Juan bijna nooit het geval is. 


Juan vertelt over de Canarische pijnbomen die zwarte stammen hebben maar de brand van een aantal jaren terug toch overleeft hebben. De schors is zo dik dat die de binnenkant van de stam beschermd.


Een andere bezienswaardigheid is Cruz de los Moriscos. Het is de top van de Morisvis berg. Pff even rusten!!Zo je kunt zien aan de richting wijzers zijn er hier vele wandelmogelijkheden.


Het dalen kon beginnen….over smalle zigzaggende paadjes. Op het ene pad lagen pijnboomnaalden en het andere pad was bedekt met lavasteentjes. Ook de beruchte ronde stenen waren van de partij. Ik kan je zeggen dat alle ondergronden tot slippartijen konden leiden dus focus was echt nodig.

Na de daling in de bossen, komen we op open terrein, met de mooiste uitzichten. Bergen van lava steentjes. Heel bijzonder.


Juan naam ons mee naar een krater. Het ziet eruit als een diep gat.


We vervolgen onze camino en langzaamaan verandert het landschap. We laten het bos achter ons en we komen in een groen glooiend landschap.

Dit landschap met stapelmuurtjes deed me aan de Hadrians Wall denken. We picknicken zittend op het gras 😊 in de zon en dan te bedenken dat er in Nederland sneeuw ligt 🥶


Plots zien we een echte camino paal staan. Nog 13 km maar Galdar.

Wij lopen vandaag tot Saucillo. Nog 5 km te gaan. Knieën beginnen het hier en daar te begeven door het steile afdalen, het lopen op asfalt en de alle kilometers die al in de benen zitten.

Op een kaart wijst Juan waar we zijn en wat we gedaan hebben🤔.

Als we langs het pad lopen met cactussen op de wand hebben we nog 1 kilometer te gaan.

 

We lopen Saucillo binnen en bij de bushalte is de bar….We kunnen onze dorst lessen en de benen laten rusten. We zijn bijna 1000 meter gedaald tot 753 meter.


Met de bus rijden we naar Galdar waar we in het centrum een heerlijk hotel hebben waar we twee nachten zullen slapen 🤗

 

Gran Canaria dag 4

8 januari, 10 km , 20 graden

Garanon – Cruz de Tejeda…..dat was het plan. Ik had een bus van Tejeda naar San Bartholomeu gezien en ik dacht dat dat hetzelfde was als Cruz de Tejeda..niet dus! En ook bleek dat de bus van Cruz de Tejeda maar een paar keer per dag kwam. Na overleg besluiten we om lopend terug te gaan naar Tejeda, 4 km extra met 500 meter dalen.

Eerst zoveel mogelijk over de hoogtelijnen, dat betekent niet veel stijgen en dalen en naar Tejeda de daling.

Na het ontbijt bij de bakker gaan we met de taxi naar Garanon. Daar is totaal geen openbaar vervoer. Ook een ervaring, rijden over de vele haarspeldbochten . We staan versteld hoe auto’s elkaar passeren. En vanmiddag zelfs een bus over diezelfde kronkelweg.

We starten bij het informatie bord van Garanon.

Niet ver daarna het eerste “wauh moment”. Het uitzichtpunt Becerra. Onbeschrijfelijk mooi. We blijven er staan kijken. Op de voorgrond Roque noble, dan  Becerra en in de verte Tenerife.

We blijven over een smal pad langs de bergrug lopen. We staat “geen toegang als het regent of hard waait” dat snappen we. Het pad is zanderig en loopt wat schuin af . En het ravijn ernaast is heel diep. We hebben windkracht 1 en zon, dus wij kunnen eroverheen.

Wat denk je van een pauze met zo een uitzicht? Met Roque Noble op de achtergrond.

Na 5,7 km komen we bij Cruz de Tejeda aan op 1510 meter. Trots op deze mijlpaal. De echte top van Cruz de Tejeda down we morgen voor we naar Saucillo afzakken.

Na het terrasje tegenover deze Cruz de Tejeda beginnen we aan de daling van 500 meter op 4 km. Wel even wennen na al die klim km! Het is doorgaans niet al te moeilijk, met ook hier mooie vergezichten. Het is echt genieten.

Dan doemt Tejeda op. Een gezellig toeristisch dorp.

We sluiten de dag af met een etappe drankje. Voor we naar de bus gaan. Een heerlijk verrassende dag.

Gran Canaria dag 3

7 januari, 10 km zeer zonnig, 22 graden,van Tunte naar Garanon

San Bartolome uitlopen was meteen al een uitdaging en oefening voor de stijgingen die ons te wachten stonden. De bewolking trok weg en we werden getrakteerd op een strak blauwe lucht. Al snel zien we het dorp onder ons liggen

Ook werden we verrast door het geluid van een specht die we zomaar op een tak zagen zitten. -verwondering-

We klimmen naar “Mirador de Cruz Grande”. Prachtige paden met voortdurend wisselende uitzichten.

Het is hard werken en we krijgen bijna elke bocht een beloning met het uitzicht en de strak blauwe lucht. We krijgen er geen genoeg van.

De Paso de la Plata is misschien nog wel mooier. Een smal pad hooggelegen met zelfs uitzicht naar Tenerife. We letten goed op, gaan langzaam en vergeten vooral niet om van de omgeving te genieten.

Natuurlijk rusten we uit op het hoogste punt.

Deze etappe is er een om nooit te vergeten. Voortdurend verwondering over wat we zien, ons eigen kunnen, de natuur en de stilte. We maken ook nog een ommetje naar “Ventana del Nublo”. Niet ver van de route en zeer de moeite waard om te gaan zien. Je kijkt er door de rotsen heen.

Pas bij de laatste km’s gaan we dalen en tot slot nog stijgen tot we op een hoogte van 1670 bij El Garanon aankomen.

Om bij de taxi terug naar San Bartholomeu te komen moeten we toch iets terug naar de weg. Wij hebben 10 km gelopen, de taxi doet er 25 km over, met heel veel haarspeldbochten.

Vandaag hebben we een maaltijd besteld en eten die in de patio van ons verblijf. Niet binnen omdat net de elektriciteit was uitgevallen.

Een geweldige dag!!!!

Gran Canaria dag 2

6 januari van Arteara naar Fataga en van Fataga naar Tunte, 11 km totaal, 700 meter stijgen, licht bewolkt, 22 graden

Arteara Fataga

Fataga Tunte

Het is vandaag Driekoningen en dat betekent zondag dienst van de bussen. Zo ging onze bus pas om 12.30 uur (bus 18) en na een halfuur met veel haarspeldbochten waren we om 13 uur in Arteare. Voor €1,50 een half uurtje in de bus. Er gaan dus wel bussen, enkelen per dag en het is een kwestie van plannen. Om 18.30 uur is het donker, we hadden ingeschat dat we dat zouden kunnen halen…..ps om 18 uur waren we terug.

Direct bij Arteara klimmen we langdurig omhoog. Een rotsig, kronkelend pad, dat naar een top gaat

Het is hard werken, we zijn trots op ons zelf dat het lukt. Als we boven zijn volgt een licht glooiend pad naar Fataga. Nu hebben we tijd om de omgeving goed op ons in te laten werken. Het is werkelijk fantastisch! Inmiddels is het wat bewolkt en zo maken de wolken patronen op de bergen.

Na een pauze gaan we in 2 groepen verder. Belangrijk om zo veel mogelijk je eigen tempo te lopen, we wachten daarna in Fataga.

In Fataga ga ik een winkel binnen en Antonio lokt me naar achteren. Hij blijkt prijzen te hebben gewonnen met het maken van bijzondere honing en jam. Ik mag vanalles gratis proeven. Zo proef ik voor het eerst cactus vruchten en krijg een zakje mee…..ja! Met de stekels die zo door het zakje komen.

Na Fataga gaan we door een verbrand palmboom bos. We ruiken er zelfs nog de brandlucht.

Als je naar het kaartje kijkt zie je dat de weg van de auto’s zeer veel haarspeldbochten heeft. Wij steken die bochten af en hebben daar forse stijgingen over zeer ongelijk terrein.

We komen in duidelijk ander terrein. We zien de eerste Canarische dennenbossen en kijken in een diep dal.

Op het laatst komen we boven Tunte uit en hebben we 100 meter te dalen.

Beneden vinden we een uitgestorven Bartholomeu. Geen bar open, alle restaurants dicht. We vragen nog advies aan onze host en die geeft een restaurant op ruim 1 uur lopen. Dat gaan we niet doen! Uiteindelijk wordt er gekookt en ik mag zomaar aanschuiven. Een heerlijke maaltijd met rijst, kikkererwten, tonijn, tomatensaus, maïs…we boffen. Dank aan de boodschappers, kokers en opruimers. Wat fijn om zo samen een maaltijd te maken!

 

Gran Canaria dag 1

5 januari, 16 km, 22 graden, zon, van Maspalomas naar Arteara


We worden verwend! Na veel zoeken hebben we Juan gevonden, hij brengt de bagage van iedereen naar Tunte, waar we overnachten. Hier op Gran Canaria is het niet eenvoudig iets te vinden om te slapen, bagagevervoer kennen ze niet. Wat is het dan fijn dat we worden geholpen. Vanmorgen heeft hij voor mij al de batch gebracht voor op de rugzak. De anderen krijgen dat ook.

Na de duinen van Maspalomas gaan we de stad uit langs een droge rivier met palmbomen. Algauw zien we de borden van de camino. Voorlopig heet het hier de S-54.


We komen in de uitgestrekte ravijnen van Maspalomas en Fataga uitgestrekte ravijnen van Maspalomas en Fataga. Een prachtig landschap met veel rotsen. We voelen ons klein in dit landschap.

Het landschap kent ook grote historische waarde, zoals het aquaduct dat nog steeds  in gebruik is. Op Gran Canaria zijn ze op zoek gegaan naar ondergrondse waterbronnen. Daar waar de bronnen zijn zie je andere vegetatie.

We klimmen gestaag verder, eerst vals plat omhoog.

Deze paden zijn goed begaanbaar en het klimmen gaat goed. Ieder op zijn eigen tempo. De afdaling naar Arteara is een smal kronkelend pad met haarspeldbochten en heel oneffen. Opnieuw is het wonderschoon.

Hier in the middle of nowhere is een uitkijktoren bij de hele oude grafheuvels.

In Ateara komt de taxi die ons naar Tunte brengt. Om 16 uur worden we gebeld, waar we blijven….de taxi staat op de verkeerde plaats. (Bij de kamelen boerderij in Maspalomas) Het duurt nog even langer voor we opgehaald worden. Maar eerst hadden we ons etappe drankje in een schitterend restaurant, voormalig kamelen boerderij. Tijd voor ons verdiende eerste etappe drankje.

Camino Gran Canaria

4-11 januari 2025

Een camino op Gran Canaria? Jazeker! Van het zuiden Maspalomas over de bergen naar Gandar in het noorden. 65 km in totaal. We gaan deze camino over 6 wandeldagen verdelen.

Hier lees je de oorsprong van de Camino.

 

Een beetje geschiedenis:
Tegen het jaar 1589 van onze jaartelling (16e eeuw) 
Galicische zeelieden die de Atlantische Oceaan oversteken, raken betrokken bij een verschrikkelijke storm en worden geconfronteerd met een naderende dood. Ze roepen de apostel Santiago aan (een klein beeldje van ongeveer 70 centimeter dat ze met zich meedragen op het schip)
En ze beloven een Hermitage te bouwen op het eerste land dat ze zien...
De storm neemt af en de matrozen komen uitgeput aan op een strand op Gran Canaria......in het kleine kustplaatsje Arguineguin in het zuiden van het eiland......
Eenmaal hersteld, gingen ze op pad om hun belofte waar te maken.
Met gezond verstand doen ze het niet aan zee, aangezien het nog een tijd was van veel piraterij....en dat zou niet lang meer duren....
Kijkend naar wat we vandaag de dag kennen als Lomo Santiago, vlakbij Tunte, is de ideale plek...
Spoedig verspreidde het nieuws zich over het wonder dat door de apostel werd verricht....
En de inwoners van het eiland gingen van hun steden naar Lomo Santiago om te bidden en te vragen naar hun behoeften: ziektes, reizen, enz...
Dit verhaal bereikte het Vaticaan in 1965 en daar aarzelde Paulus VI niet om een ​​pauselijke bul uit te vaardigen waarin hij deze pelgrimstochten van de inboorlingen op Gran Canaria erkende, met dezelfde privileges, gratie en volledige aflaten als de Camino van Santiago naar Compostela.

4 januari, 25 graden, zonnig 8 km

We hadden een keurige vluchttijd rond de middag…..wat gebeurt er, die wordt verzet naar 6 uur in de ochtend. Dus om 4 uur waren we al bij de luchthaven en om 11 uur (met 1 uur tijdsverschil ) in Maspalomas. Nog een hele middag voor ons. We gaan dan ook naar de vuurtoren, het beginpunt van de camino.

Op deze zonovergoten dag gaan we daarna naar de duinen van Maspalomas.



De Duinen van Maspalomas zijn een natuurgebied dat bestaat uit zandduinen nabij de plaats Maspalomas in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, in het uiterste zuiden van het eiland Gran Canaria. Het gebied van 404 hectare groot heeft sinds 1987 de status van natuurreservaat. De duinen zijn soms wel 10 meter hoog. We zagen er een hop.

We zijn op pad met: Mieke, Marianne, Elly, Ted, Hinke, Janita, Leo, Marjo en Monica. Helaas kan Marion er niet bij zijn ivm een blessure. We wensen haar beterschap.

We logeren in Hotel Green Golf niet ver van de route. Natuurlijk sluiten we de dag af met ons eerste etappe drankje.

Morgen gaan we beginnen aan onze camino. We gaan dan naar Arteare.

Brabants vennenpad Hilvarenbeek Oisterwijk

27 december, 20 km, mistig, 4 graden

Vandaag de laatste etappe van het Brabants vennenpad van Hilvarenbeek centrum naar restaurant Groot Speyk Oisterwijk. Het officiële eindpunt van de route.

Niet ver na het centrum ben je alweer in de natuur. Wat dacht je van een wandelpad langs het spruitenstroompje?

Daarna komen we in natuurgebied De Gooren en vervolgens ons pad naar het Wilhelmina kanaal bij Biest Houtakkers.

We zijn vandaag met 8 op pad: Meriam, Josephine, Corrie, Marjo, Gerard, Elly en Bernadette.

We hebben nog meer landgoederen en natuurgebieden. De Kerkeindse Heide en Brekxse Hoven. Een erg mooie etappe!

En ja hier en daar veel water. We kunnen bijna overal door, met modder weliswaar, maar het lukte ons allemaal.

De Oisterwijkse Hoeven waren echt te nat. Dat stukje hebben we moeten overslaan om bij restaurant Mie Pieters te komen. We dachten bij Koningshoeven uit te komen, maar de kortste weg ernaar toe was versperd. Na 15 km waren we toe aan pauze.

Bij het Rietven hebben we nog moeten zwoegen om de modder/water te passeren. Een uitdaging zullen we zeggen. Gerard staat klaar om de anderen te helpen en te motiveren😉

Bij Groot Speyk eindigt ons Brabants Vennenpad. Wat een heerlijke, prachtige wandeling.

Voor alle lezers een heel goed 2025. He bent altijd welkom een keer mee op pad te gaan. In 2025 gaan we weer camino Brabant ronden.

nieuwsbrief

Wandelreizen met Mieke Schrieks

Ook jij bent van harte welkom!
“Elke stap is een nieuw begin.”

In deze nieuwsbrief:
– Nieuwjaarswens
– 2025 en reservelijst 2025
– Met pensioen?
– Plannen voor 2026
– Boek Walter van Velden: “De wolken onder mijn voeten”
– Dagwandelingen
– Informatie avonden

Nieuwjaarswens (van Ricky Rieter)

“Vanaf hier zal ik terugkeren naar het gewone leven van alle dag,
Niet gewoon meer na al wat ik ervaren heb en als rijkdom opgeslagen in de weg die ik zelf ben.”

In Balans op Weg met Mieke

Een gezond en sportief 2025!

2025

Een heerlijk vooruitzicht om in 2025 op pad te gaan met zoveel enthousiaste wandelaars. Op dit moment is er nog 1 plaats vrij bij de 2 daagse NS wandeling van Cuijk naar Nijmegen van 3 en 4 februari. Zie
https://reizen.inbalansopweg.nl/reizen/ns-wandeling-mookerheide/
Ik ben erg trots op het feit dat alle andere wandelingen in 2025 vol zijn. Dat is erg hard gegaan. Op dit moment komen er af en toe nog plaatsen vrij, door annuleringen. Als je interesse hebt voor een camino of wandeling in Nederland in 2025, kun je je opgeven voor de reservelijst. Stuur een mail naar info@inbalansopweg.nl

Het actuele totaal overzicht staat hier:
https://reizen.inbalansopweg.nl/wandelreizen-2025/

Mieke met pensioen?

In mei 2025 word ik 67, de officiële pensioenleeftijd. Maar stoppen? Nee hoor! Wat ik wél ga doen, is mijn wandeltempo iets aanpassen: minder Camino’s in Spanje, kortere dagafstanden, Wat langere pauzes tussen de tochten en méér wandelingen in Nederland. Het avontuur blijft, alleen in een iets rustiger ritme. En natuurlijk ben jij nog steeds van harte welkom om mee te wandelen!

Als ik terugkijk op mijn wandelloopbaan, voel ik alleen maar dankbaarheid en verwondering. Ik heb tientallen Camino’s gewandeld. Ik heb verbindingen gelegd met een schare wandelaars, een gemeenschap opgebouwd van mensen die elkaar vinden in het ritme van de stappen. Het is haast onvoorstelbaar wat me in 13 jaar is overkomen. De pelgrims die ik naar Santiago heb mogen begeleiden, de nieuwe paden die ik ontdekte, en die magische camino-smile die ik telkens weer zag. Het is een geschenk.

En het verhaal is nog niet uitverteld. Met frisse energie kijk ik uit naar 2026. Er ligt een nieuw, inspirerend plan klaar dat ik graag met je deel. Nieuwsgierig? Lees er alles over bij Plannen voor 2026!

Wandelplan voor 2026

Wil je je alvast oriënteren op de mogelijkheden van 2026?

Wat denk je van wandelingen in november in de Algarve? Of in Nederland “waddenwandelen” ontdekken? Dat zijn wandelingen op de eilanden, waarbij we alle mooiste plekken van de eilanden ontdekken. We gaan ze allemaal “ronden”. Ook staat de Dutch Mountain Trail weer in de planning. Verdeeld over 7 dagen van 14-20 km per dag. Een zware wandeling met veel hoogte verschillen. We gaan ook van Santiago naar Muxia en Finistere met afstanden van 10-15 km per dag. De kustroute van de camino Portugues starten we in Spanje en daarna aansluitend ook de spirituele variant.

Je kunt alvast je interesse opgeven. In de loop van 2025 worden de inschrijvingen van 2026 verwerkt.

  • 16-19 januari: Rondwandeling in Zuid Limburg
  • 9-12 februari: Waddenwandelen op Texel
  • 9-15 maart: Dutch Mountain Trail
  • 24-27 maart: Vervolg kustpad vanaf Haarlem
  • 3-8 mei: Waddenwandelen op Vlieland en Terschelling
  • 28 mei – 14 juni: Camino Francais van Saint Jean Pied de Port naar Burgos (vol)
  • 7-18 juli: Camino Santiago Muxia Finistere
  • 22 augustus – 1 september: Camino Portugues va A Guarda en spiritueel
  • 12-16 oktober: Waddenwandelen op Schiermonnikoog en Borkum
  • 11-22 november: Wandelen in de Algarve, Zuid Portugal vanaf Monchique

De plannen worden in de loop van 2025 verder uitgewerkt.
Kijk voor het overzicht op mijn website:
https://reizen.inbalansopweg.nl/wandelreizen-2026/

Boek Walter: “De wolken onder mijn voeten”

Walter is een schrijver en tekenaar die wandelen op een meeslepende wijze beschrijft. Graag wil ik het boek van Walter onder de aandacht brengen.  Lees hieronder de tekst van Walter

Beste lezers,

Sommige verhalen ontstaan niet achter een bureau, maar onderweg, op smalle paden en eindeloze heuvels. Mijn wandeltochten, samen met Mieke en anderen, brachten niet alleen kilometers onder mijn voeten, maar ook inzichten, emoties en momenten van verwondering die ik met jullie wil delen.

Begin 2023 begon mijn wandelavontuur met de Coriovallum. Dat groeide uit tot een passie voor langeafstandswandelingen, met als hoogtepunt de Camino Primitivo. Die reis – fysiek en innerlijk – inspireerde mij om deze verhalen te bundelen in het boek ‘De Wolken Onder Mijn Voeten’.

Speciaal voor jullie, de lezers van Mieke’s nieuwsbrief, bied ik een exclusieve voorpublicatie aan van dit bijzondere boekje. In 2025 verschijnt de officiële boekuitgave, maar nu kun je al genieten van deze unieke ringband-editie: handzaam, betaalbaar en vol met 13 fascinerende verhalen en prachtige inspirerende prenten.

Voor slechts €15 stuur ik het boekje met veel plezier naar je op. Stuur een mail naar – info@wonderwandeling.com – en haal als eerste ‘De Wolken Onder Mijn Voeten’ in huis! Laat je inspireren, verwonderen en misschien zelfs een beetje veranderen.

Ik kijk ernaar uit om mijn verhalen met je te delen.

Lees. Kijk. Wandel. Leef.
Walter van Velden

Dagwandelingen

Een ontspannen manier om kennis te maken met mij en/of medewandelaars. Je bent van harte welkom.

In 2025 gaan we de hele camino Brabant in dag-etappes afronden. We regelen samen het vervoer van/naar de vertrekplaats. Bijdrage is € 8. Het max aantal deelnemers is 7 personen.
Ook zijn er NS wandelingen en rondwandelingen, om kennis te maken met je medewandelaars.
Zie voor data de site: https://reizen.inbalansopweg.nl/dagwandelingen/.

Graag aanmelden met een mailtje. Een week voor vertrek krijg je een mail met aanvullende informatie. We vertrekken doorgaans rond 10 uur. info@inbalansopweg.nl

Informatie-avonden

Voor alle pelgrims die met mij of zelfstandig op pad gaan en willen weten hoe of wat?

Van harte welkom voor informatie over een camino. Neem contact met me op, om een afspraak te plannen. Dit kan in de avond en ook in de middag met voorafgaand een wandeling van ongeveer 2 uur door de Drunense Duinen en gaan daarna voor de informatie naar mijn huis.
Zie  https://reizen.inbalansopweg.nl/informatie-avonden/

Vragen die beantwoord worden zijn vragen die elke pelgrim wil weten:

  • Wat neem je mee?
  • Wat voor rugzak koop je?
  • Hoe vind ik de weg?
  • Waar begin je en hoe kom je daar?
  • Hoe bereid ik me voor?
  • Routeplan

Wandelen bij Epen dag 4

Het liep anders vandaag…..

19 december, 7 km de Kribkes route rondom Epen, 1 uur droog, daarna regen.

Voor deze donderdag was veel regen voorspeld en mede daardoor hadden we de planning aangepast. Bij de Smidse ligt een boek met alle wandel/fietsmogelijkheden van Visit Limburg. Een foto van de QR kode en hup, de GPX kode staat op je telefoon. We kozen voor de Kribkes route rondom Epen van 12 km.  Op deze wegen waren we niet geweest. Het was droog toen we vertrokken, dus opgewekt gaan we op pad. Maar eerst de groepsfoto voor de deur van de Smidse.

In de beschrijving staat precies waar we de Kribkes vinden. In de eerste 5 km vinden we er al 7. Klein (20-20)tot wel 2 meter doorsnee.

We liepen naar Eperheide. Opnieuw een mooi stukje Limburg. Vooral over het Janhaags wegje met uitzicht over het dal naar Epen.

Boven aangekomen begint het na 1 uur wandelen toch erg hard te regenen. We gaan naar Schaapskooi Mergelland om nog een kerststal te vinden. We zien er ook een winkel met producten van schapenwol. En…..ze zetten koffie voor ons. Een zeer gastvrije plek. We kopen er o.a.  wandelwol, schapenwollen sokken. Gerard laat even zien dat hij “tenensokken” heeft en dat het hem goed bevalt.

De regen blijft gestaag vallen.We kiezen unaniem voor de kortste weg naar Epen, dat is de verharde weg. En zo zijn onze wandeldagen voorbij.

We kijken terug op zeer geslaagde dagen. Om in zo korte tijd de ontspanning te ervaren, de stappen zetten en genieten van het Limburgse landschap en de gastvrijheid van de Smidse. We komen graag nog eens terug.

Bijzonder blij ben ik met de reacties. Lees bv deze van Walter.

Beste Mieke

Hoe bedank je iemand die drie dagen niet zomaar organiseert, maar met haar passie en aandacht een ervaring creëert? Alles klopt: de ontzorging, de vriendschap, het oog voor detail. Drie dagen waren weer meer dan een feest, een adempauze in het leven dat anders zo snel voorbijraast.
Met je voeten in de modder trek je door het land, en je geniet ervan—dat zie je, dat voel je. Het is alsof je ons meeneemt in een wereld waar alles trager, echter, en bewuster wordt. Inspirerend, onwijs zelfs, een ontsnapping aan de haast.
En dan nog jouw aandacht voor mijn boek—De Wolken Onder Mijn Voeten—dat betekent meer dan ik kan zeggen. Dankjewel, Mieke, voor alles wat je doet, en vooral voor hoe je het doet.