Dagwandeling Halder

8 oktober 21 km, droog, 20 graden, van Den Bosch, Pettelaarse Schans naar Halder langs Essche stroom en Dommel naar Sint Michielsgestel en weer terug naar Halder. Door Bossche Broek en langs Zuiderplas weer naar het beginpunt.

Een prachtige route met 2 routes van ‘de Mooiste routes’ . De noordelijkste heet “Pettelaarse Schans” van 12 km, vanaf Halder naar Sint Michielsgestel heet Dommel meets Essche Stroom”.

Van harte welkom Gerard, John, Leo, Elly, Marjo, Patricks, Josephine, Silvia en Marjo.

Vanaf de Pettelaarse Schans gaan we de snelweg over en door landgoed de Pettelaar, dit wordt het Gruyterbos genoemd. Een mooi bos met beukenlanen en een laantje met esdoorns. Nog niet veel te zien van de herfstkleuren op een verkleurd blad van de esdoorn na. Wel hier en daar paddestoelen.

Bij Halder gaan we over op de andere route en gaan langs de Essche Stroom. De Essche Stroom is een riviertje van ongeveer 12 km. Zij ontstaat ten oosten van Oisterwijk, stroomt langs Esch en mondt bij Halder uit in de Dommel. Halder is ook bekend door de vondsten uit de Romeinse tijd.
Het riviertje werd in 1965 gekanaliseerd. Veel meanders en kolken die als wateropvang dienst deden werden toen gedempt. Sinds enkele jaren heeft de rivier hier zijn natuurlijke loop terug, met meer kronkels en een smallere bedding. Voor de wandelaars zijn hier hangbruggen aangelegd.

Daarna gaan we door landgoed Zegenwerp en naar de Dommel met een waterkracht vijzel, waar stroom mee opgewekt wordt.

Na 12 km hebben we pauze in Sint Michielsgestel. Een fijne plek voor een kopje koffie en/of kopje soep. Via de Dommel gaan we terug naar Halder. Daar zien we kasteel Nieuw Herlaar. In 1381 verschijnt dit kasteel voor het eerst op de kaart als Nijeherlaer. Nu in particulier bezit.

Via landgoed Haanwijk gaan we naar het Bossche Broek en eindigen onze wandeling bij restaurant Moeke op de Pettelaarse Schans. Wat denk je van een terrasje in de zon met 20 graden? Wat een heerlijke wandeldag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.