Dagwandeling Vught

22 augustus, 17 km, droog 20 graden

Een heel mooi rondje langs de Ijzeren Man, ommetje Cromvoirt en de Lunetten bij Vught

Met heerlijk wandelweer waren we deze ochtend gearriveerd bij de Vughtsche heide aan de Loonse baan.

Als eerste gingen we langs de Ijzeren Man. Dat is een prachtig strandbad met rondom mooie bospaden. Ontstaan voor zandwinning om o.a. Den Bosch te kunnen bouwen. De naam Ijzeren Man komt van de graafmachines die het zand verzamelden.

Het kan dan wel zo zijn dat ik dit jaar niet meer naar Santiago ga……als we de schelp zien, krijgen we er toch weer zin in. Zullen we??? Ik worstel even wat met “verwachtingen, hoop, realiteit”. En ook, nieuwe wegen, nieuwe kansen.

Na de Ijzeren Man gaan we over kleine kruipdoor paadjes over de golfbaan van Cromvoirt. Het paadje voor de wandelaars is blijven bestaan. Dat was een voorwaarde, toen het terrein werd opgekocht om de golfbaan te realiseren. Wel goed opletten op overvliegende golfballen. Een “golvend” paadje brengt ons terug naar de Ijzeren Man

Na de pauze bij het restaurant van de Ijzeren Man gaat de wandeling verder langs de Lunetten. Een lunet is een klein verdedigingswerk. Als je van bovenaf kijkt, zie je de vorm van een halve maan. Die naam komt uit het Frans: ‘lune’ betekent maan. Een lunet heeft vier zijden. Twee ervan zijn schuin, naar buiten gericht. Dit zijn de ‘facen’. De andere zijden zijn naar achteren gericht: ‘flanken’. De achterkant is vaak open, dit heet de keel. Wij zien watertjes met paden erlangs.

Via het Drongelens kanaal gaan we naar de Vughterheide. Deze staat net in bloei. Een aanrader om nu naar een heide gebied toe te gaan.

Je moet er wat voor doen om de heide mooi op de foto te krijgen.

Het was weer een fijne wandeldag. Marieke heeft kennis gemaakt met Marianne. Als het goed is gaan ze de Camino Portugues in april starten. Ze hebben er nu al zin in. Tiny en Elly zouden de Via de la Plata gaan bewandelen. Wie weet nog volgend jaar…… Een ontmoeting met vrienden, zo voelt het als we samen op pad zijn.

3 reacties op “Dagwandeling Vught

 1. Het was zeker beter wandel weer en dat in een mooie omgeving en dat in Nederland . Het is leuk om Marieke te zien die in april als alles goed gaat weer een Camino gaat lopen. Zelf hoop ik volgend jaar ook weer van start te gaan want het bloed kriebelt waar het niet gaan kan.Gr Coby

  1. Hi Coby! Leuk om wat van je te horen!
   Het wandelen blijft heerlijk, laten we inderdaad hopen dat we volgend jaar met zijn allen weer op pad kunnen!
   Groetjes, Marieke

  2. Voor mij als Rotterdammer is deze plek ook zoals eerder gezegd heeeeeeeeeel bekend, “ Rondje IJzeren Man ????, was een welbekende vraag aan mijn dienstmaat Wout toen in 1979, beiden gelegerd in de Frederik Hendrik Kazerne in Vught., Wout deed aan Atletiek en mijn persoon deed aan Voetbal en Tennis fanatiek, dus een fijne duurloop was aan ons wel besteed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.