Dag 18 Hornillos del Camino – Castrojeriz

25 april, 20 km, zeer veel wind, hagel en regenbuien

Wat een zware Camino dag. 20 km tegen de wind in. Eigenlijk storm te noemen. De wind is 33 km per uur. Geen idee welke windkracht dat is. Het was worstelen en zelf voel ik nu ook andere spieren die extra vermoeid zijn. M.n. de hamstrings. Spontaan gingen we het lied zingen van “Hoe sterk is de eenzame fietser” en wij dan als pelgrims.

Na het ontbijt in El Alfar in Hornillas del Camino gingen we op pad.

Volgens het boekje van John Brierley lijkt deze etappe vlak. Dat is het zeker niet. Sterk glooiend. De zon komt nog af en toe te voorschijn. Op het nog natte pad geeft de zon lange schaduwen.

In zo een wijds landschap zie je de buien aankomen. Alle pelgrims worstelen met de wind. De bui voor ons, bleek later hagel te zijn. Tegenwind, hagel….ik loop helemaal krom om de hagel te vermijden.

Af en toe is het ook droog en vinden we een redelijk droog stukje om over te kunnen steken.

Zo gaat dat op de Meseta. Uit het niets is er plotseling een dorp verscholen in een dal. Zo ook Hontenas.

“There is a reason why we are here” Daar sta ik even bij stil als ik zo een zware dag ervaar. We gaan gewoon door en genieten van onze Camino momenten.

Toeval? Juist in Hontenas komt onze bagage langs. De beschermhoes van de rugzak van Chris, zodat ieder wel zijn rugzak kan dragen. Dat is prettiger.

In Hontenas is de kerk open. We horen muziek en we steken een kaarsje aan. Een fijn moment, waar we even blijven.

We vervolgens onze weg. Een soort glijbaan met vette modder. Aan de horizon ligt de volgende bui alweer klaar.

Het is een pad tussen twee heuvels door. Erg mooi. De banen zon komen naar ons toe. De pelgrims in hun rode jas zijn goed te zien.

Na het pad komen we op een verharde weg, die we zeker 6 km volgen. Zo komen we langs de ruïne van San Anton. Helaas gesloten toen we er langskomen kwamen.

We rusten heel even in de luwte, voor we in een volgende bui verder gaan. Onderaan een steen, zien we vuurwantsen.

Op naar Castrojeriz. Links naast de heuvel ligt het dorp.

We logeren aan het einde van het dorp in de uitstekende herberg Rosalia.

Ernaast een bar voor ons etappedrankje. De spieren hebben wel wat rust verdiend.

6 reacties op “Dag 18 Hornillos del Camino – Castrojeriz

 1. Wat een zware tocht voor jullie. Het lijkt of het overal slecht weer is in Spanje. In het zuiden is het ook zeer slecht. Hoop voor jullie dat het snel mooier weer wordt.
  Buen Camino.

 2. Dit is echt Camino lopen ,wat een dag met storm en regen petje af voor jullie, nu eff uitrusten voor morgen ,neem maar een extra etappe drankje !! dat hebben jullie wel verdiend.

  groet Jopie.

 3. Wat zijn jullie dapper!! Jullie worden zo wel op de proef gesteld maar al weer hebben jullie het gered. Geniet van je avond, morgen weer een dag

 4. Wat een bikkels zijn jullie. Petje af hoor. Ik hoop dat jullie snel beter weer krijgen. Dat verdienen jullie inmiddels wel. Buen Camino

 5. Wat hebben jullie toch een dag gehad zeg ! Knap van jullie allemaal dat jullie het vandaag toch weer gehaald hebben. Een stevige borrel hebben jullie wel verdiend.

 6. Door regen en wind. Wat een zware dag!. Ondanks de zware inspanningen zien jullie er stralend uit. De verborgen kracht van de Camino! Heel veel respect voor jullie allemaal.
  Liliane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.