Dag 13 Ciruena – Viloria de Rioja

20 april, 20 km, zon 18 graden

In albergue de Guadalupe kwamen we gisteren weer onverwacht Fred en Gordon uit Schotland en Jessica tegen. Die hadden allemaal in Azofra willen slapen, maar daar was alles vol. Zo was de herberg ook vol. Het was een gezellige boel en Fred startte met Schotse liedjes.

Van Ciruena naar Santa Domingo is het 6 km dalen. Het is een pad over de velden. Vroeg zonlicht geeft grote schaduwen en prachtige beelden.

Het hoogtepunt van de dag was het bezoek aan de kathedraal van Santa Domingo. De kerk waar kippen worden gehouden, vanwege een legende. (Zie verder) We namen uitgebreid de tijd om in deze kerk te kijken.

Santa Domingo

Kleine mozaïek in de cripte.

Glas in lood in de toren. Vooral het middelste deel spreekt me erg aan.

Na Santa Domingo stijgt het rustig in de richting van Granon. Als we terug kijken zien we nog even de kathedraal.

Bij Cruz de los Valientes is het weer eens tijd voor een groepsfoto.

Chris en Tea overzien de route naar Granon.

De grens met Castilla y Leon is met een immens bord aangegeven.

We overnachten in de albergue van Viloria de la Rioja bij Acacio y Orietta. Hier kunnen 10 mensen slapen en ik vond het erg leuk dat we hier ook van harte welkom waren.

De legende van de kippen:

Er was een pelgrim, genaamd Hugonell, met zijn ouders onderweg naar Santiago. In Santa Domingo zouden ze overnachten en de dochter van de herbergier werd verliefd op de pelgrim. Dat was niet wederzijds en omdat ze boos was, plaatste ze een zilveren kop in zijn rugzak. Zo werd hij beschuldigd van diefstal en in die tijd werden ze gestraft door ophanging. De ouders waren heel verdrietig, maar vervolgden hun weg naar Santiago. Op de terugweg gingen ze weer langs Santa Domingo. Daar troffen ze hun zoon levend aan. Hugonell zei tegen hen dat Santo Domingo hem weer tot leven had gebracht. Hij vroeg zijn ouders naar de rechtbank te gaan en te vragen hem te mogen verlossen. De rechter antwoordde: de jongen is net zo dood als de kippen die op mijn bord lagen. Plotseling kwamen de kippen tot leven. Om de herinnering aan deze legende levend te houden worden sindsdien kippen in de kerk gehouden.

1 reactie op “Dag 13 Ciruena – Viloria de Rioja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.