Dag 9 Lavacolla – Santiago

10 september, 15-29 graden, mistig, later zonnig

Een geweldige ervaring! Steeds weer opnieuw, en zeker ook met deze dames. Die weten en voelen dat opnieuw beginnen mogelijk is. Wij zijn in Santiago aangekomen.

“Elk bereikt doel vormt weer het begin van een nieuwe stap”. Deze ochtend vertrokken we voor de laatste km naar Santiago. Het was nog mistig en heerlijk koel.

We ontmoeten een mevrouw die haar spullen op haar hoofd draagt. Dapper stapt ze zo met 2 stokken rond. Ook blij als ik een praatje maak en vraag of ik een foto mag maken.

Het is een lange langzame stijging met als laatste klim Monto de Gozo. Dat lijkt een moeilijk stukje, maar wij vinden dit erg meevallen.

We willen zelfs nog een stukje verder klimmen naar de monumenten van de pelgrims. Bij helder weer kun je vanaf hier de kathedraal zien. Het begint met helder te worden, we zien nog geen kathedraal. Die kant op zou het moeten zijn.

Van Monte de Gozo is het nog ongeveer 4 km naar de kathedraal. Hier passeren we de entree van de stad, net na de brug over de snelweg.

Nu is het echt nog maar een klein stukje….voor we op het plein voor de kathedraal aankomen.

We gaan daarna naar het pelgrimsbureau, om onze Compostela op te halen. Ze hebben daar een speciale procedure voor groepen, zodat we niet in de rij hoeven staan. Met bijzonder veel trots mag ik de Compostela’s uitreiken.

In het kleine kapelletje naast het pelgrimsbureau zien we een presentatie van inspirerende teksten. Deze raakt me….Gezegend ben jij pelgrim, als je ontdekt dat een stap terug om een ander te helpen, meer waard is dan 100 stappen voorwaarts, zonder iets te zien. Een fijn rustig moment om in Santiago aan te komen.

Of deze…

En ja, we beleven het vanavond. De Botafumeiro ging vanavond door de kerk. Wat een mooi einde van onze Santiago dag.

7 reacties op “Dag 9 Lavacolla – Santiago

 1. Van harte gefeliciteerd aan allen voor het behalen van jullie Compostela, en natuurlijk ook aan Mieke en Gré. Aan Gré heb ik nog zalige herinneringen van onze Camino Frances in 2015!

 2. Gefeliciteerd dames, chapeau! Wat een mooi welkom met de botafumeiro. Geniet van jullie dag in Santiago.
  Mieke wat een prachtige tekst, op jouw lijf geschreven.

 3. Wat een prestatie, en weer een mooi verslag met foto’s . Blijft elke keer genieten van je ( jullie) tocht naar Santiago .. en Mieke benieuwd hoe je het elke keer weer beleeft .. soms verveelt iets niet zeker als je er je ziel in legt .. ? Veel moois nog op de volgende km die komen gaan .

 4. Mieke en Toos, het is jullie weer gelukt! Proficiat voor jullie allemaal.
  Iedere dag geniet ik van de mooie foto’s en het verslag en zal dat ook
  de volgende dagen blijven doen.
  Zelf was ik ook onder de indruk van de getoonde beelden in de kleine kapel.
  Voor mij was het een Stilte Centrum waar ik 2x naar toe ben geweest.
  Veel succes voor de komende dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.