Dag 15 Lavacolla – Santiago

2 september 2017, 11 km overwegend zonnig, zeer koel in de ochtend (7 graden), in de middag 25 graden

De laatste dag van onze Primitivo. We vertrekken net als anders om 7.30, nadat we in de herberg van Lavacolla hebben ontbeten.

We hebben de tijd en doen het rustig aan. De heuvels hier zijn zo glooiend dat we ze haast ongemerkt nemen. Ook realiseren we ons dat het de laatste dag is, waar we zolang mogelijk van genieten. Als we de berg bij Monte de Gozo op gaan is de zon net over de heuvel en heeft nog een mooi strijklicht.

In alle vroegte zijn we bij het monument van Monte de Gozo. Met de zon er precies achter, blijven silhouetten over.

Hier heel dichtbij, op nog geen 10 minuten lopen, is het monument van de pelgrims. Vanaf dit punt kun je de kathedraal zien. We zijn opgetogen. Het einde van onze Camino zit erop.

Nog 5 km nu. Samen lopen we hand in hand de poort door. We hebben het samen gedaan. Deze 320 km, een zware en hele mooie Camino. We hebben niet alleen de Hospitales als erg zwaar ervaren, maar ook de dagen erna. Dankbaar en blij komen we op het plein aan.

Zouden we nog in de kerk kunnen, vragen we ons om 11.30 af????? Ja hoor dat kan. We vinden allemaal een plekje en tot onze grote verrassing is er de Botafumeiro. We zijn er ontroerd van. De non zong fantastisch mooi. Kippenvel moment!Onze harten gezuiverd en de geuren verdreven…..

Wat gebeurt er veel op deze morgen. Natuurlijk is het daarna tijd voor ons etappedrankje….

Ook gaan we onze Compostela ophalen. Omdat we een groep zijn, kunnen we de gegevens invullen en hoeven we niet in de rij. Jammer, zo vinden we…..want ook hier ontmoet je je medepelgrims en kun je je verhaal delen.

Van harte gefeliciteerd! Ik ben zeer trots op jullie. Grote afstanden en hoogte verschillen overwonnen en ondanks een val, een pijnlijk been en overal muggen bulten, hebben jullie doorgezet. Wat een mooi moment is het dan om de mede pelgrims te ontmoeten. Zij leefden met ons mee en lieten ook merken dat ze groot respect hadden voor ons. De meesten op de Primitivo zijn toch een stuk jonger dan wij. We genieten en zijn dankbaar dat we het hebben gehaald.

Tot slot: een gebed voor jullie en alle pelgrims die op weg gaan.

” Blessed are you pilgrim, when you don’t have words to give thanks for everything that surprises you at every twist and turn of the way”.

Ik wens jullie een mooie Camino weg in je leven weer thuis, rijker door alle ervaringen die je hebt mogen ontvangen. Dank je wel voor jullie zijn. Ik heb van je genoten?

10 reacties op “Dag 15 Lavacolla – Santiago

 1. Dank aan alle Camino Primitivo wandelaars van deze reis. Elke dag heb ik met respect en bewondering jullie wandeldag gevolgd, die door Mieke zo mooi met de foto’s en verhalen is weergegeven. Echt geweldig!!
  Wens allen een goede thuisreis en behoudt deze ervaring in warme herinnering bij je.
  Het ga jullie allen goed.

 2. Dank aan alle Camino Primitivo wandelaars van deze reis. Elke dag heb ik met respect en bewondering jullie wandeldag gevolgd, die door Mieke zo mooi met de foto’s en verhalen is weergegeven. Echt geweldig!!
  Wens allen een goede thuisreis en behoudt deze ervaring in warme herinnering bij je.
  Het ga jullie allen goed.

 3. Geweldig Mieke dat je deze mensen meegenomen / begeleid heb op de reis naar Santiago,voor alles wat je geregeld hebt voor hen zodat ze de reis komende maken. En alle ervaringen die jullie met elkaar beleefd hebben ,het zal voor ieder eenverrijking zijn .Morgen nog een toegift en dan weer terug .

 4. Ik wens jullie allemaal van harte proficiat met het behalen van je ‘Compostela’ na een veeleisende maar prachtige Camino Primitivo. Heel speciaal ook aan Mieke en aan Josephine, met wie ik nog een vorige Camino gelopen heb. Jullie kozen voor de Hospitales-route, en die is naar mijn bescheiden mening één van de mooiste etappes van alle Camino’s. Maar ook één van de zwaarste. Respect!
  Ik wens jullie allen een veilige thuiskomst. “Elke zwerver komt weer thuis…”

 5. Dag allemaal, super dat jullie het samen gehaald hebben en zelfs een extra dagje hebben, omdat jullie zo rap hebben gelopen. Benieuwd naar alle verhalen van mijn moeder (Josephine). Ik kan al aan alle foto’s en stukjes tekst zien dat ze er genoten van heeft en vast een onvergetelijke tijd heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.