Camino francais dag 2 Orrison- Ronchesvalles

20 september 2016, 18,6 km, mist, 15 graden….31952 stappen. Een stijging van 600 meter en daling van 450.

Een echte zware etappe door de grote stijging en daling.


We worden al om 7 uur bij het ontbijt verwacht. Nog 15 minuten stijgen naar herberg Orrison. Als we om 6.45 uur vertrekken is het nog zeer donker em mistig. We zien geen hand voor ogen.

Het ontbijt staat klaar in de herberg, en als we vertrekken is het net licht en mistig.


We zien niet veel van de omgeving. Zo in de mist lopen geeft een heel speciaal gevoel. Omsloten door de elementen van de natuur. We hebben hele mooie gesprekken over de speciale ontmoetingen met o.a. vogeltjes. Ieder heeft daar zijn eigen ervaring mee. Dat geeft een band.Speciaal en dat nu al op dag 2.

En dan….helemaal boven op 1400 meter een koffie tentje waar ze ook fruit verkopen. Daar word je toch helemaal blij van….


Het is een grote inspanning 12 km stijgen, met af en toe zeer steile stukken. Na de top op 1450 meter gaan we door een bos naar beneden. Zeer mooie bomen, het wordt wat lichter en we kunnen naar het dal kijken.

Ook dalen is heel pittig. Het gaat steil naar beneden. Dan komen we in Ronchesvalles aan. We slapen in het grote klooster. Ik krijg daar bed 234 (!!!) aangewezen. Zouden er zo veel pelgrims zijn …..?

in de avond krijgen we de zegen. Voor het begin van de tocht is dat heel speciaal. We gaan ervoor!

2 reacties op “Camino francais dag 2 Orrison- Ronchesvalles

  1. Heerlijk om in die mist te lopen. Verheug me al op volgend jaar om ook deze reis te maken. Blij dat ik me snel heb opgegeven want zie dat hij nu vol is. Allemaal nog een buen camino en geniet van elke stap en klim. Ellen Boersma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.