Dag 13 Camino Portugues por la Costa Santiago aankomst

4 september 2015

Vandaag stappen we de laatste 15 km naar Santiago de Compostela.

Onderweg komen Ellen (stapte vanuit Mougas alleen) en Mieke (organisator van In Balans op Weg ) ons tegemoet; ze hebben amandeltaart mee en wij bloemen.


Een gids moet zichzelf proberen overbodig te maken, beste lezer. Daarom schrijven de pelgrims op deze laatste dag ook hun eigen verhaal. Ongecensureerd! :-)

Deze ˜ghost writer¨ neemt dus een rustdag…..

En hier de bijdrage van de pelgrims:
Heerlijke Camino die ik met graagte in mijn rugzak stop. Een prachtige ervaring. Het thuisfront “wandelde met me mee”. Johan😘, Thomas en Rachelle, lieve kleine Maksï en natuurlijk klein babymeisje (nog mooi verpakt in de buik van Rachelle). Gelukkig liet ze nog even op zich wachten. Allemaal bedankt. Ik heb alweer de vrijheid en ruimte mogen ervaren die ik zo graag opzoek. Bedankt lieve medewandelaars dat ik een eindje met jullie op weg mocht. En…. compliment aan mezelf, 260 km. gewandeld met 8 kg. op mijn rug en je toch vrij voelen! Het is niet de last die je meedraagt, maar de kracht in jezelf die deze Camino tot een succes heeft gemaakt. (Ria)

Dit is het einde van de Camino! Nee… dit is het begin! (Ellen)

Wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan, wees alleen bang om stil te staan – Chinees gezegde (Marijke)

De laatste etappe voor Santiago. En het was mooi deze Camino! Een weg die zoveel te bieden heeft aan natuurschoon en vruchten. De ontmoetingen met anderen. En ook jezelf tegenkomen. Groeien. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Je kunt iedere minuut opnieuw beginnen. Ook dat is de Camino! (Mieke)

Een groep Camino-gangers op de Camino Portugues. Dit onder de hoede van de Vlaamse tweelingbroer van de oud-minister Frans Timmermans. Dit alles bracht humor, rust, cadans. Fantastisch!(Adrienne)

In 2014, besluit genomen om een Camino naar Santiago te wandelen. 22 augustus 2015, op weg naar Porto voor de Camino Portugues por la Costa, een uitdaging om met 5 vrouwen, 13 dagen te wandelen samen met een man! Met de sterke, humoristische en altijd positieve Jan, was het een zeer geslaagde wandel ervaring. Heb het als positief ervaren en als mens rijker geworden. Om in een groep met 6 verschillende persoonlijkheden, is er toch iets van een sociale eenheid gecreëerd! Het was een avontuur van loslaten en iedere dag, na soms een slechte nacht, een nieuwe uitdaging. Prachtige natuur, een stukje cultuur, soms mooi dorpjes en steden en dan een heerlijke warme voetenbadje! En de stempels niet te vergeten! Een Camino, nog even vast houden en dan “loslaten”. Ga zeker een volgende Camino, alleen! Wat een uitdaging. (Mary)

Op de foto’s had ik het al gezien: de “Camino Smile”. Wat heb ik genoten van jullie ‘onderweg zijn’. Vandaag ben ik samen met Ellen vanaf Milladoiro naar de groep gelopen. Een hartverwarmende ontvangst met bloemen was mijn deel. Dankjewel lieve wandelaars. Ook voor mij was jullie Camino een belevenis. (Mieke Schrieks)

Aangekomen in Santiago de Compostela!

 

Er is ’s avonds een pelgrimsmis en de ceremonie met de Botafumeiro. De kathedraal zit afgeladen vol.

 

En deze avond bezweren we onze demonen en onreine geesten met een traditioneel Gallisch reinigingsritueel: ‘conxuro de Queimada’.  Dit is een (erg lekker) kruidendrankje dat geflambeerd wordt, terwijl ondertussen oude Keltische spreuken worden gedeclameerd. 

1 reactie op “Dag 13 Camino Portugues por la Costa Santiago aankomst

  1. petje af dames en heer, moet een hele mooie ervaring voor iedereen zijn, en nu weer verder,
    dit neemt niemand meer van jullie af tot ziens, groet jopie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.