Dag 12 Azofra – Santa Domingo – Granon

22,4 km

8 graden; koud ten opzichte van de vorige dagen

route dag 12

Een langdurige en forse klim naar de hoogte van 745 meter, nabij Ciruena. Na Santo Domingo nog 7,2 km extra naar Granon. Een pittig dagje vandaag.

Onder een zwaar bewolkte hemel en merkelijk kouder dan gisteren (maximum 8 graden) stappen we vandaag naar Grañon. Het is onze laatste dag in de Rioja provincie.

13 maart 1

Picknick aan een wijngaard

Het is heerlijk wandelweer en vandaag staat het stadje Santo Domingo de la Calzada op het programma. De stad is bekend om de kathedraal waarin een kip en een haan worden gehouden. Dit houdt verband met de volgende legende:

In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verleiden, maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. “Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip!” zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug. Sindsdien worden kippen gehouden in de kathedraal…

Het kippenhok in de kathedraal van Santo Domingo de la Calzada

 

We overnachten in Grañón en huren er een klein huisje voor een nacht. We koken er een eenvoudige pelgrimsmaaltijd.

 

1 reactie op “Dag 12 Azofra – Santa Domingo – Granon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.