Dag 0 Op weg naar St. Jean Pied de Port

1 maart 2015

Op weg naar St. Jean Pied de Port.  Stap voor stap gaan we ervoor. Allemaal met het spannende gevoel, wat gaat het ons brengen?

Deze keer gaan Sikke, Gre, Anja, Agnes en Marianne mee vanaf St. Jean Pied de Port. Marianne loopt mee naar Burgos en gaat dan terug. Leni komt in Burgos en loopt mee naar Leon. De andere 4 gaan de grote uitdaging aan van alle 780 km. Een geweldige ervaring zal het zijn.

Bij het station van Den Bosch verzamelen alle mede wandelaars. Hier komt een taxi die naar het vliegveld van Brussel gaat. Met 6 personen naar Brussel voor een leuke prijs. Vandaar vertrekt het vliegtuig naar Pamplona, met een overstap in Madrid.

IMG-20150301-WA0000

 

We gaan op pad voor 775 km en volgen de Camino Frances. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Spanje. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada.

De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat ‘einde van de wereld’ betekent. De traditie van de bedevaart naar St.Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de legende in 814 zijn graf in Compostella gevonden was.

De route is in Spanje gemarkeerd met palen en borden met daarop een gestileerde sint-jakobsschelp op een blauwe ondergrond, en met gele geschilderde pijlen. Langs de route zijn op regelmatige afstanden sobere herbergen ingericht, waar reizigers kunnen overnachten en eten. In veel gevallen heeft men slechts toegang op vertoon van een pelgrimspas (“Credencial del Peregrino”). Met behulp van deze kaart, die men onderweg kan laten afstempelen, kan bij aankomst in Santiago aangetoond worden dat men een voldoende afstand heeft afgelegd om een oorkonde te verkrijgen, de zogeheten “Compostela”.

IMG_20150225084424_065

Voor mij (Mieke) loopt het anders dan gepland………helaas ben ik door een blessure niet in staat zelf mee te wandelen. Voor mij in de plaats gaat Jan Vermeulen mee. Het camino toeval was al in oktober 2014 begonnen……. Op de laatste dag van mijn camino in 2014 ontmoette ik Jan. Voor mij een heel mooi toeval, omdat hij precies dezelfde naam heeft als mijn echtgenoot die in 2007 is overleden. Hoe mooi kan toeval zijn………? Ik ben zeer blij met deze uitstekende vervanger. Bekend op de camino francais en goed in staat in alle onverwachte situaties te handelen.

IMG_5673 Jan Vermeulen

Wat heb je nodig op de camino? In ieder geval het pelgrimspaspoort, die je toegang geeft tot de herbergen.

IMG_20150225084612_341-1

 

Handig is camino Lingo. Een klein boekje van 100 gram met daarin de meeste woorden en zinnen die je tijdens de camino nodig kunt hebben. Ook is er een spaanse menu kaart opgenomen, zodat je beter kunt kiezen wat je wilt eten.

Ambiance Technology B.V.

Jan komt uit Belgie en daar is het gebruikelijk om een geloofsbrief mee te nemen. Hierin staat dat Jan de camino gaat lopen en hiermee hulp vraagt onderweg voor slaapplekken in b.v. kerken en kloosters. Zoals het vroeger, toen er nog niet zoveel herbergen waren gebruikelijk was.

Geloofsbrief Jan

Wat mooi! Jan gaat naar de pelgrimsmis in Mechelen en krijgt de zegen. Met de volgende tekst: Bewaar dit symbool van onderlinge verbondenheid en kracht tijdens de tocht van uw partner. Herinner u de kracht van uw samenzijn. Moge uw band met elkaar zo stevig zijn als de kracht van dit takkenbosje. Dit wens ik jullie allen toe, Anja, Agnes, Sikke, Gre, Marianne, Leni en Jan!

symbool pelgrimszegen

Lieve medewandelaars, ik wens jullie Buen camino! Deze tekst kreeg ik tijdens een van mijn vorige camino’s. Misschien om eens aan te denken tijdens de komende 780 km!

5symbolen van de camino.
1 de gele pijl; Wijst je de weg. Hoe voel je je als je geen pijl vindt? Verloren? Welke pijlen volg jij in je leven?
2 de rugzak; Alles wat je echt nodig hebt zit erin. Wat kun je achterlaten om je rugzak of je leven lichter te maken?
3 pleisters; Geen camino zonder pijn. Hoe ga je om met de pijn van het leven?
4 wandelstok; je hulp om moeilijke stukken te overbruggen. Wie heeft jou door een moeilijke periode heen geholpen?
5 de schelp; dit symboliseert de verandering die je door de camino mee kunt krijgen. Welke verandering is er bij jou?
Allemaal gedachten die langs kunnen komen…..

In de luchthaven van Zaventem zal ik (=Jan) kennismaken met Gre, Sikke, Anja, Agnes en Marianne. We zijn met twee mannen en vier vrouwen, vijf Nederlanders en één Belg. Ze herkennen me onmiddellijk in de luchthaven, blijkbaar heb ik een pelgrimsgezicht? Of een man die nog veel boete moet doen…

Agnes, Anja, Gre, Sikke, Marianne en jan
Agnes, Anja, Gre, Sikke, Marianne en Jan

We vliegen met Iberia over Madrid naar Pamplona. In Pamplona wacht ons een taxi op (met WiFi verbinding) en brengt ons over de grens naar Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk. Het valt op dat er in de Pyreneeën nog veel sneeuw ligt; dit laat weinig goeds vermoeden voor morgen.

We slapen in “Gite le chemin vers l’étoile”, waar ik vorig jaar ook verbleef. in tegenstelling tot vorig jaar is het dorpje bijna uitgestorven.

 

 

 

2 reacties op “Dag 0 Op weg naar St. Jean Pied de Port

  1. Ik wens jullie een buen camino, Wil zelf volgend jaar mee gaan en zal dus vol spanning jullie ervaringen lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.