Archieven

Via Campaniensis

Wandelen over de pelgrimsroute door Frankrijk van Reims naar Vezelay

15-31 maart 2022; 15 wandeldagen, 288 km € 550

Minimaal aantal deelnemers 3, maximaal 5; 4 inschrijvingen, 1 optie (vol)

De genoemde data zijn de reisdagen. Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen is mijn persoonlijke begeleiding, informatie, organisatie en bij thuiskomst een geprint foto verslag.

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen via campaniensis

De Via Campaniensis doorkruist niet alleen de Champagnestreek en de streek van de chablis, maar het belangrijkste is dat hij de pelgrim naar Vézelay brengt, een van de historische vertrekpunten van pelgrims naar Santiago de Compostela. Jaren geleden volgden de pelgrims tussen Rocroi en Vézelay de GR 654, maar die route is ca. 145 km langer dan de Via Campaniensis. Startpunt van deze pelgrimsweg is Rocroi, een oude vestingstad die toegang geeft tot de Franse Ardennen. Bij de Ardennen mag je je een ruw, overwegend bosrijk gebied voorstellen, maar ook een weinig bevolkt gebied.

De Via Campaniensis brengt de pelgrim in eerste instantie naar Reims, een koninklijke stad. De Franse koningen werden hier gekroond in een ver verleden en de Cathédrale Notre-Dame is het bewonderen waard. Niet minder dan 2300 beelden sieren het gebouw. Heel bijzonder is de lachende engel die zich van zijn doorgaans ernstig tot vroom kijkende collega’s onderscheidt. En hopelijk is er wat zon om de schitterende glasramen te bekijken. Onder meer glasramen van Chagall en Knoebel. Vergeet ook niet dat er in Reims een St.-Jakobskerk is. Een gotische kerk, weer met mooie hedendaagse glasramen.

Na Reims loopt de weg de eerste wijngaarden in en bereikt na korte tijd Epernay, de hoofdstad van de champagne. De Via Campaniensis vindt nu zijn weg door een mooie streek, maar er is een belangrijk minpunt: de bewegwijzering. Die is niet altijd even duidelijk en ontbreekt soms. Het is – zoals trouwens voor de hele Via Campansiensis – aan te raden om een gids of gps bij de hand te houden. Komt dan een gebied met oorlogsherinneringen. Tijdens beide wereldoorlogen werd hier hard gevochten. Opvallend zijn de kilometerpalen die de Voie de la Liberté markeren, de weg die de Amerikaanse generaal George Patton volgde bij de bevrijding van Frankrijk. Ook in Bastogne tref je die aan. Het Canal de la Haute Seine heeft een idyllische uitstraling, althans in het begin. Na zoveel kilometers kanaal wordt het wel een beetje saai. Maar het brengt je ook naar Troyes, een stad met middeleeuwse straatjes en veel vakwerkhuizen. Heel gezellig. En dan volgt Chablis, een stad met een klinkende naam.

Vóór Vézelay ligt nog een erg mooi stuk natuur. En het eindpunt van deze etappe mag er ook zijn. Vézelay is klein, maar de basiliek is groots. De basiliek Sainte Marie-Madeleine heeft twee timpanen die de moeite waard zijn, een met het laatste oordeel en een met de uitzending van de apostelen. Geniet ook volop van de prachtige liturgie en gezangen van Les Frères et Soeurs de Jérusalem. En weet dat vanuit deze stad al sedert de middeleeuwen pelgrims op pad gingen naar Santiago. Niet talmen dus. In Vézelay is er niet alleen een pelgrimscentrum, maar ook een heuse pelgrimsherberg. Fijn om er te vertoeven.

Onderstaand vind je de reisverslagen van de eerdere wandelingen.

Troyes – Nevers                                                     13 dagen.
Deze wandeling heeft plaatsgevonden in augustus 2014.
Zie het reisverslag van 2014 onder deze link: https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/via-campaniensis-2014/

Nevers – Mussidan                                             23 dagen.
Deze wandeling heeft plaatsgevonden in mei 2016.
Zie het reisverslag van 2016 onder deze link:  http://reizen.inbalansopweg.nl/category/via-lemovicensis-2016/

 

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Route Nevers – Perigieux; 2016
De wandeling begint in Nevers. Nevers is een prachtige stad met kathedraal Saint-Cry en bekend als bedevaartsoord. Nevers ligt ten zuiden van Vezelay, de startplaats van de via Lemoviensis. De route komt door Limoges, een grote stad met de kathedraal Saint-Etienne, uit de 13e eeuw. Limoges ligt op een hoogte van 250 meter in Limousin.  De route naar Perigieux is een rustige hoofdroute in Frankrijk op weg naar Santiago. Perigieux is de laatste etappe plaats van deze wandeling. Hier vindt men de kathedraal Saint Front. De route gaat door de heuvels van Bourgogne, Bourbonnais en Marche.

Route Perigieux – St. Jean Pied de Port; 2017 

Na Perigieux  komen we in een havenplaats Port Sainte-Foy-et- Ponchapt.

De plaatsen onderweg zijn o.a. Mussidan, Saint-Foy-la Grande, Pellegre en La Reole en St. Jean Pied de Port.
Van La Reole gaat het door Aquitaine naar het zuiden tot aan St. Jean Pied de Port in zuid-west Frankrijk. Het is redelijk vlak  met glooiende hellingen op een hoogte van 100 meter. Na Hagetmau begin je de invloed van de Pyreneeen te voelen. De heuvels krijgen stevige pieken, zoals bij Sallespisse. Zo’n 150 km voor St. Jean Pied de Port volgen de heuvels elkaar in hoog tempo op. Zo ook de Stele von Gibraltar vlak voor de top Chapelle de Syarce. Hoe dichter je bij St. Jean Pied de Port komt, hoe hoger de bergen, hoe mooier de uitzichten.
De plaatsen onderweg zijn o.a. Auros, Bazas, Bernos-Beaulac, Roquefort, Mont de Marsan, Saint Severs, Hagetmau, Orthez, Sauveterre-de-Bearn, Saint Palais, St. Jean Pied de Port

Meer informatie over deze route op Wikipedia

Routekaart
routekaart_via_Lemovocensis