Archieven

Camino Portugues vanaf Valenca/Tui

Wandelen van Valenca in Portugal naar Santiago de Compostela en naar Muxia

10-24 oktober 10-15 km per dag, een dag 17 km

12 wandeldagen 140 km € 500

Minimum aantal deelnemers 5, maximum 7 ( vol)

Camino Portugues vanaf Valenca/Tui naar Santiago en vervolgens van Quintans naar Muxia met 10-16 km per dag. Om je droom een camino te wandelen, te realiseren, kun je ook kiezen voor deze afstanden. We nemen er de hele dag de tijd voor en zullen ieder uur even rusten. Als je gewend bent een paar dagen achtereen 10/15 km te lopen kun je mee. Met behulp van een trainingsschema, kun je de afstanden in enkele maanden opbouwen van 5 naar 10/15 km per dag.

€ 500 excl. reis- en verblijfskosten; inbegrepen mijn persoonlijke begeleiding, organisatie reisverslag en USB sticks met de foto’s.

De genoemde data zijn de reisdagen.

Deze prachtige route begint in Valenca in Portugal en steken de grensrivier over, dit is de rivier Minho. Hierna zijn we in Spanje en komen in Galicie aan. In het groene Galicie lopen we in het westen door de heuvels. De hoogte verschillen zijn niet groot, daardoor is de camino Portugues geen zware camino. Door de heuvels kun je genieten van mooie vergezichten met glooiende hellingen.

Klik hier voor een kaart van de route

De totale route is 130 km en 12 wandeldagen. De meeste etappes zijn tussen de 10 en 16 km.

Het betreft het laatste stuk van de camino Portugues en een stukje van de camino naar Muxia, namelijk van Quintans naar Muxia.

Camino-portugues-route

Voor een reisbeschrijving met foto’s van 2019,  zie dit reisverslag.

Camino Invierno

Wandeling van Ponferrada naar Santiago

12 – 27 november 2016 (geannuleerd)

13 wandeldagen           267 km       €450 (excl. reis- en verblijfskosten)

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Deze wandeling van Ponferrada naar Santiago is een route speciaal voor de winter, om te voorkomen dat pelgrims over de besneeuwde toppen van O’Cebreiro moeten gaan. De route volgt de loop van de rivier de Sil over de lager gelegen gebieden. Het is een pittige wandeling, met flinke hoogteverschillen waarbij het belangrijk is om goed getraind te starten.  Een route die werd gevolgd door de verschillende volkeren in de geschiedenis, van de Romeinen tot de Franse troepen van Napoleon om in te vallen in Galicië.

De route is 267 km en loopt vanaf de regio Leon naar Galicië. De camino Invierno gaat vanaf Ponferrada naar Puente de Domingo Florez, A Rua, Quiroga, Monforte, Chantada, Rodeiro naar Lalin. Vanaf Lalin sluit de route aan op de camino Sanabres en gaat via Ponte Ulla en Outeiro naar Santiago.

De rivier Sil heeft prachtige ravijnen en hellingen. Daarnaast zijn er vele Romaanse kerken te zien. Een belangrijke bezienswaardigheid is het archeologische park van Las Médulas, dat is uitgeroepen tot een World Heritage.

In november is de gemiddelde temperatuur 15 graden. Een prima wandeltemperatuur!

De afstanden per dag zijn 15-26 km, met een gemiddelde van ongeveer 20 km per dag.

Route

camino_invierno

 

Camino Portugues por la Costa/Espiritual

Wandelen van Porto naar Santiago de Compostela langs de kust en met de “spirituele variant”

14 wandeldagen € 550  (exclusief reis- en verblijfskosten)

29 mei – 14 juni 2024; Begeleiding Mieke (vol)

12-28 september ; Begeleiding Rita Kluitmans (vol)

Voor beide wandelingen kun je je aanmelden voor de reservelijst

Camino Portugues de la Costa en Variante Espiritual

De Portugese kustroute kent een ideaal startpunt. Porto is een schitterende levendige oude stad. We lopen vanuit het stadscentrum langs de Douro richting zee. Vaak lopen we met een lekker fris zeewindje met uitzicht op de altijd veranderlijke oceaan. Er zijn veel vlonders aangelegd in het prachtige duingebied, dat loopt heerlijk. Soms gaat de route iets door het binnenland. We komen door levendige kustplaatsen als Viana do Castelo, Caminha en Oia, met een prachtig oud klooster aan zee. We nemen een pont om de Portugees-Spaanse grens over te steken. De kustroute is rustiger dan de binnenlandroute en heeft voldoende plekken om te overnachten. Na Pontevedra volgt een bijzondere afslag van de Camino, de driedaagse Variante Espiritual. Een nog weinig belopen pad met onder andere prachtige oude watermolens. Onderdeel hiervan is een boottocht door een fraai rivierdal landinwaarts tot vlakbij Padron. Hier sluiten we weer aan op de oorspronkelijke Camino Portugues. Dan is het niet ver meer door de groene heuvels van Galicië naar Santiago, onze eindbestemming.

Klik hier voor een kaart van de route

De totale route is 250 km en duurt 13 dagen. De meeste dagelijkse etappes zijn tussen de 15 en 24 km.

Kijk voor een verslag van de route van 2019 https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/camino-portugues-kustroute-mieke-2019/

camino_portugues_per_la_Costa

Camino Primitivo

Wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela

318 km 16 wandeldagen € 700

22 augustus – 9 september 2024 (7 aanmeldingen; VOL)

22 augustus – 9 september 2025 ( 5 aanmeldingen; 1 optie, 1 plaats vrij)

Voor de camino in 2024  kun je je aanmelden voor de reservelijst. Als er een plekje vrij komt, krijg je de gelegenheid om mee te gaan.

Minimum aantal deelnemers 5, maximum 7

De genoemde data zijn de reisdagen van aankomst en vertrek.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

De Camino Primitivo is onwaarschijnlijk mooi, start in Asturias en voert dwars door het onontgonnen Galicie. Hier en daar een dorpje, waar de tijd nog geen vat op gekregen heeft met kleine akkertjes met groente voor eigen gebruik. Vooral de Hospitales variant die bovenlangs Pola de Allande gaat is van een ongekende schoonheid, ruim 24 kilometer alleen maar woeste graslanden, bergketens en een eindeloze horizon, met onderweg de restanten van het oude pelgrimshospitaal. Maar het is een extra pittige tocht door het behoorlijke stijgingspercentage op de smalle, rotsachtige paadjes. Maar wat je stijgt, moet je ook weer dalen….de dag erop volgt de almaar voortdurende steile daling naar het stuwmeer van Grandas de Salime, eerst door dennenbossen, later door het donkere beukenwoud. Het vroegere Salime ligt onder de waterspiegel, het enige wat je ziet zijn de gebouwen van een elektriciteitscentrale.

Een grote uitdaging; een zware route, maar de moeite wordt dubbel en dwars beloond! De mooiste camino, zoals velen zeggen. Heel belangrijk is een gedegen voorbereiding. Dit betekent dat je gewend bent om een aantal dagen achtereen 25 km te lopen. Niet geschikt voor degenen die starten met lange afstands wandelingen.

Klik hier voor een kaart van de route

Deze prachtige route begint in Oviedo. Oviedo heeft een laatgotische kathedraal, genaamd San Salvador. In de cathedraal bevindt zich o.a. Camera Santa, de heilige schatkamer, een uit de 11e eeuw stammend beeld van haar patroonheilige, Christus als de Redder, El Salvador.

De totale route is 318 km en duurt 16 dagen. Van Oviedo tot Lugo is rekening gehouden met de grote hoogteverschillen en zijn de dagetappes aangepast. 3 dagen zijn de dagetappes rond de 25 km, de andere dagen zijn gemiddeld 20 km. (tussen 14 en 23 km per dag) We starten rustig aan met 12, zodat we ook tijd hebben om in Oviedo bij de kathedraal te gaan kijken.

Route:

Camino-primitivo-route

Voor een reisbeschrijving met foto’s van 2019 bekijk je dit reisverslag

 

Santiago – Finisterre – Muxia

 

Wandelreis van Santiago de Compostela naar Finistere en Muxia (9-16 km per dag)

20-30 augustus 2023 € 400 (vol)

Je kunt je aanmelden voor de reservelijst.

Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten.

9-16 km per dag volgens onderstaand plan

20-aug aankomst Santiago km
21-aug Augapesada 10
22-aug 1 Augapeseda – Negreira 12
23-aug 2 Negreira – A Pena 9
24-aug 3 A Pena – monte Aro 15
25-aug 4 Monte Aro – Logoso 10
26-aug 5 Logoso – Cee 16
27-aug 6 Cee Finistere 13
28-aug 7 Muxia Lires 15
29-aug 8 Lires Muxia 15
30-aug retour

 

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Inbegrepen is mijn persoonlijke begeleiding en organisatie. Deze prachtige route begint in Santiago. We vertrekken op 21 augustus na de middag. We gaan ook naar de pelgrimsmis. Daarna gaan we in westelijke richting naar zee. Naar Finistere, daarna gaat de wandeling naar het noorden, naar Muxia. Finisterra steekt als een landtong in de Atlantische oceaan. De zonsondergang in Finisterra en Muxia meemaken is een belevenis op zich. De route loopt door de bergen en langs de grillige rotskusten van West – Galicie. Regelmatig heb je vanaf de toppen uitzicht op zee. Er zijn vele hoogteverschillen. Doordat de afstanden beperkt zijn tot 16 km is het voor iedereen haalbaar die gewend is 15 km te lopen. Klik hier voor een kaart van de route.

Etappes SAntiago-Finisterre-route

Kijk voor een indruk van deze wandeling https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/camino-finistere-muxia-2017/

Camino Portugues

Wandelen van Porto naar Santiago de Compostela

21 april – 6 mei 2025

€ 600 excl. reis- en verblijfskosten; inbegrepen begeleiding en organisatie

Aantal wandeldagen 13, 266 km. De genoemde data zijn de reisdagen.

Minimum aantal deelnemers 5 maximaal 7; vol

Je kunt je aanmelden voor de reserve lijst, zodat je in aanmerking komt als er een plaatsje vrij is.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Deze prachtige route begint in Porto in Portugal. Daarna gaat de route naar het noorden door het heuvelachtige landschap van Portugal. We komen door de mooie grensplaats Valencia en steken de grensrivier over, dit is de rivier Minho. Hierna zijn we in Spanje en komen in Galicië aan. In het groene Galicië lopen we in het westen door de heuvels. De hoogte verschillen zijn niet groot, daardoor is de camino Portugues geen zware camino. Door de heuvels kun je genieten van mooie vergezichten met glooiende hellingen.

Klik hier voor een kaart van de route

De totale route is 235 km en 13 dagen. De meeste dagelijkse etappes zijn tussen de 15 en 25 km.

Etappes:

Camino-portugues-route

Voor een reisbeschrijving met foto’s van 2017,  zie https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2019-mieke-september/

 

 

Via de la Plata van Puebla de Sanabria naar Santiago

2 – 18 augustus 2018      15 dagen    250 km    € 500

3 opties, 2 plaatsen vrij

Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen zijn mijn persoonlijke begeleiding en organisatie.

Om een indruk te krijgen van deze camino nodig ik je uit in het reisverslag van 2014 een kijkje te nemen. Een schitterende route door het groene Galicie. https://reizen.inbalansopweg.nl/category/via-de-la-plata/

Dit is de Via de la Plata. Deze route loopt net ten noorden van de noordgrens van Portugal. We vertrekken in Puebla de Sanabria. Via A Gudina gaan we naar het noord-westen over Ourense, Cea, Laxe naar Santiago. De totale lengte is ca 250 km. Er zijn 15 wandeldagen.

Klik hier voor een kaart van de route

De routes zijn tussen de 13 en 25 km per dag. We komen in Santiago de Compostela aan. De terugreis kun je één of twee dagen later planen.

via-de-la-plata-route

Via de la Plata

Wandelen vanaf Salamanca naar Santiago 

12 april – 9 mei 2023, 26 wandeldagen, 461 km, € 900 (excl. reis- en verblijfskosten) 5 aanmeldingen (vol)

De Via de la Plata wordt ook wel zilverroute genoemd. De hele route van Sevilla naar Santiago is meer dan 1000 km lang. In vroegere tijden werden over deze route metalen naar de belangrijke stad Sevilla gebracht. Door de hoogte verschillen en de afstanden per dag is het een zware route, waarbij het belangrijk is goed getraind te zijn voor 25 km per dag. De planning zal zoveel mogelijk worden uitgewerkt naar afstanden van 20 km per dag. Hierbij streef ik naar 17-22 km per dag. Indien er geen overnachting mogelijk is op die afstand, nemen we een stukje de taxi. De volgende dag gaan we verder waar we gebleven zijn.

Deze prachtige route komt door de historische steden Merida en Salamanca. Daarna gaat de route over een hoogvlakte met uitzicht op de bergen. Vanaf Granja de Moreruela vervolgen we de route over Puebla de Sanabria en Ourense.  In het groene Galicie zijn vele begroeide bergtoppen te zien. De wandeling gaat over enkele toppen en langs bergketens.

Klik hier voor een kaart van de route 

via-de-la-plata-route

De Via de la Plata start in Sevilla, eveneens een historische stad, gelegen in Andalusie. Kijk voor een indruk van deze route bij het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/via-de-la-plata-mieke-2021/

De route vanaf Salamanca loopt door 2 Spaanse regio’s Castilla en Leon en Galicie.

De wandeling vanaf Salamanca gaat door de Armuna. Dit is een droog gebied, met uitgestrekte graanvelden. Rechts van de route ligt het bergmassief van Pena de Francia, met een top van 1724 meter. Het gebied ten noorden van Salamanca ligt gemiddeld op 800 meter hoogte. Verder naar het noorden, vanaf de provincie van Zamora gaan we door het zuidelijke deel van Tierra del Vino, het wijnland. Daarna komen we door uitgestrekte graanvelden. Langs Zamora stroomt een grote rivier, de Duero.

Na Zamora komen we in Galicie. Een groen gebied met vele bergen, met hoogtes variërend van 1000 tot 2000 meter. De berghellingen zijn begroeid met eiken, taxus, beuken, hazelaars en geven samen met de bergen prachtige uitzichten. Door dit gebied zijn vele kleine akkers te zien met weitjes, graanveldjes.

 

Camino Francais

Wandelreis van St Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela

St. Jean Pied de Port – Burgos

19 april – 5 mei 2024, 15 wandeldagen € 600, 282 km (vol)

Leon – Santiago

2-22 oktober 2024, 17 wandeldagen € 700, 317 km  (vol)

Aantal inschrijvingen max 7; minimaal 4.

Voor beide wandelingen is het mogelijk om je aan te melden voor de reserve lijst.

De data zijn de aankomst en vertrekdata.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Bovenstaande prijzen zijn exclusief reis-en verblijfkosten, inbegrepen is begeleiding, organisatie, reisverslag en USB stick met foto’s.

De meest bekende camino vanaf de Pyreneeën naar Santiago. De route loopt door heel noord-spanje, de uitlopers van de Pyreneeën, de Meseta en het laatste stuk door Galicie, dat alom bekend staat om de mooie, groene natuur, en de prachtige bergen

Klik hier voor een kaart van de route

In 2024 wordt de camino francais verdeeld in 2 delen. Het eerste deel vanaf Saint Jean Pied de Port naar Burgos en het laatste deel van de camino francais van Leon naar Santiago.

Route:Camino-frances-route

Door de uitlopers van de Pyreneeën

De route van St Jean Pied de Port naar Burgos loopt  nog door de uitlopers van de Pyreneeën, door de heuvels naar Logrono. In Logrono komen we in de wijnstreek La Rioja. De camino Francais loopt 60 km door de regio Rioja. Hier zijn dan ook veel wijngaarden te zien. Rondom Santa Domingo maken de wijngaarden plaats voor korenvelden, die een voorproefje zijn voor de uitgestrekte vlakten van de Meseta. 

Burgos – Leon (niet gepland)
De Meseta: relatief vlak

Burgos is een stad die in 884 is gesticht en is in 1037 hoofdstad van Castillie geworden. Tot in de 16e eeuw was het dankzij de enorme schapenkuddes op de uitgestrekte vlakten van de Meseta het centrum van Castilliaanse wolhandel. De route van Burgos naar Leon loopt over de Meseta. Een gebied van eindeloze vlaktes. Burgos ligt op 862 meter hoogte. De laatste dagen van deze etappe komen de Montes de Leon in zicht. Leon is de laatste grote stad voor Santiago. Leon in in 68 n christus gesticht door de Romeinen. Het historische centrum is volledig auto vrij en heeft daardoor de mooi middeleeuwse uitstraling terug gekregen.

Leon – Santiago; weer terug in de bergen 

Een van de steden op deze etappe is Astorga. Vanaf de 11e eeuw is Astorga een belangrijke halteplaats voor pelgrims, door dat de Camino Francais en de van Sevilla komende Via de la Plata zich samenvoegen. Transport werd de belangrijkste bedrijfstak van de regio. In de 18e en 19e eeuw was Astorga centrum van de chocolade industrie. Na Astorga komen we weer echt in de bergen. M.n. Foncebadon op 1439 meter. Bij Cruz de Ferro op 1531 meter is een groot gedenkteken, waar pelgrims al jaren een van huis meegebrachte steen achterlaten. Een zeer indrukwekkende berg stenen. Na deze top dalen we naar 541 meter, de plaats Ponferrada. Voor  O Cebreiro komen we in Galicie. O Cebreiro is een museumdorp op 1306 meter.

Het reisverslag van de camino francais van 2018, geeft je een indruk van de wandeling. Kijk hiervoor naar deze link: https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/camino-francais-oktober-2018-mieke/ 

Camino del Norte van Luarca naar Santiago

Wandelreis van Luarca naar Santiago

20 mei – 3 juni 2015      13 dagen       245 km       € 450 (VOL)

De genoemde data zijn reisdagen.

Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen zijn mijn persoonlijke begeleiding en organisatie.

Dit stuk van de pelgrimsroute heet “Camino del Norte”. De route loopt langs de noordelijke kust en daarna via Ribadeo naar het zuid-westen.

We vertrekken in Luarca en lopen langs de kust naar Ribadeo. Na Ribadeo gaan we het binnenland in en passeren Vilalba, Baamonde, Arzua, Pedrouzo.

Er zijn 13 wandeldagen. De meeste dagen zijn de routes tussen 15-25 km, met 1 uitschieter naar 25,8 km. na 13 dagen komen we in Santiago de Compostela aan.

Routekaart
camino del norte