Archieven

Camino Francais vanaf Sarria naar Santiago en Finisterre

Wandelreis van Sarria naar Santiago de Compostela en naar Finisterre

11-28 juli 2022 16 wandeldagen 200 km € 600; Begeleiding Mieke min. 5 deelnemers, max 7 (vol)

Deze wandeling is opgedeeld in etappes van 10-15 km per dag. Het laatste stuk van de camino Francais met de prachtige heuvels van Galicie.  In juli  is een gemiddelde temperatuur van 23 graden te verwachten. Een prima wandeltemperatuur.

De totale route is 200 km en duurt 16 wandeldagen. We beginnen op de camino francais (geel) in Sarria en gaan daarna van Santiago naar Finistere (ook Fisterra genoemd; zie blauwe lijn)

Genoemde data zijn reisdagen. Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen is persoonlijke begeleiding en organisatie.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

 

Finistera steekt als een landtong in de Atlantische oceaan. De zonsondergang in Finisterra meemaken is een belevenis op zich. De route loopt door de bergen en langs de grillige rotskusten van West – Galicie. Regelmatig heb je vanaf de toppen uitzicht op zee.

Zie voor een indruk van de wandeling, het reisverslag van 2018. https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2018-sarria-santiago-finistere/

 

 

Camino Primitivo

Wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela

318 km 14 wandeldagen € 550

17 september – 3 oktober 2022  (7 aanmeldingen; vol)

Je kunt je aanmelden voor de reservelijst. In de loop van 2021 ga ik de inschrijvingen verwerken; wie weet dat er dan al een plekje vrij komt.

Minimum aantal deelnemers 5, maximum 7

De genoemde data zijn de reisdagen van aankomst en vertrek.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

De Camino Primitivo is onwaarschijnlijk mooi, start in Asturias en voert dwars door het onontgonnen Galicie. Hier en daar een dorpje, waar de tijd nog geen vat op gekregen heeft met kleine akkertjes met groente voor eigen gebruik. Vooral de Hospitales variant die bovenlangs Pola de Allande gaat is van een ongekende schoonheid, ruim 24 kilometer alleen maar woeste graslanden, bergketens en een eindeloze horizon, met onderweg de restanten van het oude pelgrimshospitaal. Maar het is een extra pittige tocht door het behoorlijke stijgingspercentage op de smalle, rotsachtige paadjes. Maar wat je stijgt, moet je ook weer dalen….de dag erop volgt de almaar voortdurende steile daling naar het stuwmeer van Grandas de Salime, eerst door dennenbossen, later door het donkere beukenwoud. Het vroegere Salime ligt onder de waterspiegel, het enige wat je ziet zijn de gebouwen van een elektriciteitscentrale.

Een grote uitdaging; een zware route, maar de moeite wordt dubbel en dwars beloond! De mooiste camino, zoals velen zeggen. Heel belangrijk is een gedegen voorbereiding. Dit betekent dat je gewend bent om een aantal dagen achtereen 25 km te lopen. Niet geschikt voor degenen die starten met lange afstands wandelingen.

Klik hier voor een kaart van de route

Deze prachtige route begint in Oviedo. Oviedo heeft een laatgotische kathedraal, genaamd San Salvador. In de cathedraal bevindt zich o.a. Camera Santa, de heilige schatkamer, een uit de 11e eeuw stammend beeld van haar patroonheilige, Christus als de Redder, El Salvador.

De totale route is 310 km en duurt 14 dagen. Van Oviedo tot Lugo is rekening gehouden met de grote hoogteverschillen en zijn de dagetappes aangepast. 4 dagen zijn de dagetappes rond de 20 km, en 8 dagen van meer dan 25 km. We starten rustig aan met 2 afstanden van 12 en 17 km om een beetje te kunnen wennen.

Route:

Camino-primitivo-route

Voor een reisbeschrijving met foto’s van 2019 bekijk je dit reisverslag

 

Camino Francais

Wandelreis van St Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela

St. Jean Pied de Port – Santiago 40 dagen 786 km € 1100

18 april – 30 mei 2022; Saint Jean Pied de Port naar Santiago; begeleiding Mieke (vol)

Aantal inschrijvingen max 7; minimaal 4.

De data zijn de aankomst en vertrekdata.

Inschrijven kan telefonisch 06-19010608, via de mail info@inbalansopweg.nl of via het contactformulier.

Bovenstaande prijzen zijn exclusief reis-en verblijfkosten, inbegrepen is begeleiding, organisatie, reisverslag en USB stick met foto’s.

De gehele camino francais van St. Jean Pied de Port naar Santiago kost in totaal € 1100 voor 40 wandeldagen (exclusief reis-en verblijfskosten).

Ook is het bij deze wandeling mogelijk om de eerste 4 dagen mee te wandelen. Max. 3 deelnemers extra. Zo reizen we samen naar St. Jean Pied de Port, en 4 dagen loop je met ons mee. Daarna vervolg je je eigen weg. (4 dagen € 175; vol)

De meest bekende camino vanaf de Pyreneeën naar Santiago. De route loopt door heel noord-spanje, de uitlopers van de Pyreneeën, de Meseta en het laatste stuk door Galicie, dat alom bekend staat om de mooie, groene natuur, en de prachtige bergen

Klik hier voor een kaart van de route

De totale afstand is 786 km.  De dagelijkse etappes zijn max 26 km, met een gemiddelde dagafstand van 20 km  per dag. De totale wandeling is 40 dagen.

Route:Camino-frances-route

Door de uitlopers van de Pyreneeën

De route van St Jean Pied de Port naar Burgos loopt  nog door de uitlopers van de Pyreneeën, door de heuvels naar Logrono. In Logrono komen we in de wijnstreek La Rioja. De camino Francais loopt 60 km door de regio Rioja. Hier zijn dan ook veel wijngaarden te zien. Rondom Santa Domingo maken de wijngaarden plaats voor korenvelden, die een voorproefje zijn voor de uitgestrekte vlakten van de Meseta. 

Burgos – Leon
De Meseta: relatief vlak

Burgos is een stad die in 884 is gesticht en is in 1037 hoofdstad van Castillie geworden. Tot in de 16e eeuw was het dankzij de enorme schapenkuddes op de uitgestrekte vlakten van de Meseta het centrum van Castilliaanse wolhandel. De route van Burgos naar Leon loopt over de Meseta. Een gebied van eindeloze vlaktes. Burgos ligt op 862 meter hoogte. De laatste dagen van deze etappe komen de Montes de Leon in zicht. Leon is de laatste grote stad voor Santiago. Leon in in 68 n christus gesticht door de Romeinen. Het historische centrum is volledig auto vrij en heeft daardoor de mooi middeleeuwse uitstraling terug gekregen.

Leon – Santiago; weer terug in de bergen 

Een van de steden op deze etappe is Astorga. Vanaf de 11e eeuw is Astorga een belangrijke halteplaats voor pelgrims, door dat de Camino Francais en de van Sevilla komende Via de la Plata zich samenvoegen. Transport werd de belangrijkste bedrijfstak van de regio. In de 18e en 19e eeuw was Astorga centrum van de chocolade industrie. Na Astorga komen we weer echt in de bergen. M.n. Foncebadon op 1439 meter. Bij Cruz de Ferro op 1531 meter is een groot gedenkteken, waar pelgrims al jaren een van huis meegebrachte steen achterlaten. Een zeer indrukwekkende berg stenen. Na deze top dalen we naar 541 meter, de plaats Ponferrada. Voor  O Cebreiro komen we in Galicie. O Cebreiro is een museumdorp op 1306 meter.

Het reisverslag van de camino francais van 2018, geeft je een indruk van de wandeling. Kijk hiervoor naar deze link: https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/camino-francais-oktober-2018-mieke/