Via Coriovallum dag 3

19 maart, 24 km zonnig 18 graden van Heerlen naar Houthem. Vandaag het middelste deel van het 8-tje.

We vertrokken direct van ons overnachtingsadres het Nivonhuis van Heerlen, direct aan de route naar Houthem. Het duurde even voor we de stap uit waren. Daarna kunnen we volop genieten van de straks blauwe lucht met hier en daar al bloesem.

Al snel komen we bij de steengroeve met daaromheen wandelpaden. Een poort van deze natuursteen.

De glooiende wandelpaden leiden naar de  Limburgse wijn gaarden, landgoed Overst.  Trots laten de Limburgers “route du vins” zien.

Winthage heeft een mooi kapelletje. Een oud plaatsje met zeer oude boerenhoeven.

De route is ook vandaag prachtig. Eindeloze wegen.

Het blijft opletten. Hier en daar missen we een afslag en dan gaan we roepen om de voorste loper te bereiken.

 

Net voorbij het dorpje Klimmen vinden we horeca die open is. Rustpunt Achterum. Inmiddels hebben we er 11 km opzitten en zijn we toe aan pauze. De mevrouw wil ook wel een stempel in ons boekje zetten.

Wat dacht je ervan 19 maart en een terrasje in de zon. Uit de wind zeker 20 graden. In t shirt en korte broek, zo iets durf je voor vertrek alleen maar te hopen.

Het stijgt en daalt, we gaan helemaal naar een uitzicht punt boven Valkenburg 

We lopen door naar “De Kluis”. Een plek boven Valkenburg waar een kluizenaar heeft gewoond. Twee-en-een-halve eeuw lang diende De Kluis als kluizenaarswoning. 16 vrome kluizenaars leefden hier met ieder hun eigen verhaal en achtergrond.

Daarna dalen we af naar de Geul en zo naar Valkenburg.

De Geul kabbelt nu rustig door Valkenburg. We zien een bord op de muur hoe hoog het water in maart 2021 stond. Valkenburg volledig overstroomt. Aan de muren kun je het kleurverschil nog zien.

Dan is het nog 4 km naar Houthem. Nu is het vlak, we lopen door het Geuldal. De maretakken in de bomen goed te zien.

In Houthem gaan we naar de brasserie voor ons etappe drankje.

Het station is dichtbij en zo eindigt onze wandeldag met een ritje van Houthem naar Heerlen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.