Santiago

20 oktober, droog en wat zon 20 graden

We hadden ervoor gekozen om de pelgrims mis van 12 uur bij te wonen. Tegenwoordig weet ook ik nooit meer wanneer de Botafumeiro door de kerk zwaait. We waren vroeg, er stond een hele lange rij. Zouden we nog plek hebben, daar waar je goed kunt zien, hoe de mannen met rode jassen aan de touwen trekken? We vonden een goede plek. Vandaag was een Duitse bisschop op bezoek. We hoorden bij het begin van de mis dat een groep pelgrims had betaald voor de Botafumeiro. Wauh….! Ook werden wij als groep genoemd. Dat is ook speciaal.

Na de dienst komen de rode jassen naar voren, maken de touwen los. De hete kooltjes worden in de Botafumeiro gedaan. Een persoon geeft een zwier aan het touw en dan begint het mooie schouwspel, met zang. Altijd weer een kippenvel moment.

Na de mis gaan we naar de huiskamer waar Nederlandse en Belgische pelgrims worden ontvangen. Sinds een paar maanden, wordt in de kerk aangekondigd dat de “huiskamer” er is. We horen dat zeker de helft van de Nederlandse/Belgische pelgrims even langs komt. We krijgen er een mooie tekst. (Van Ricky Rieter)

Omdat het een droge dag is, gaan we ook op het dak van de kathedraal. Mooi om te zien hoe bouwstijlen zijn gecombineerd. En natuurlijk het uitzicht over de stad en naar ons overnachtings adres San Martin Pinareo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.