Camino Français Portomarin

14 oktober, 23 km, zonnig van Sarria naar Portomarin

Op deze maandag in oktober is het zeer druk bij vertrek vanaf Sarria. Ik heb nog niet zo een drukte ervaren. Dat is even schakelen en toch weten en voelen we dat  dat is wat het is en we ermee dealen. Kunnen we ook deze dag ervaren als een heerlijke camino dag? Het zijn de kleine dingen die ons vandaag een mooie dag brachten.

We klimmen van 400 naar 600 meter en daarna dalen we vooral. Met, zoals je kunt zien, ook nog korte stijgingen en dalingen tussendoor.  We beginnen de dag met een mooie zonsopkomst over de dalen bij Sarria, met een deken van mist in het dal.

Vanaf Sarria dalen we eerst tot een bruggetje en dan stijgen we over een bospad. In het begin is het aanschuiven in de lijn van pelgrims. Een van de eerste mooie momenten is wanneer de zon goudgekleurd tussen de bomen piept.

Boven aangekomen kijken we uit over Ponte Aspera, die er “mystiek” bij ligt. Een stukje verder, kleurt de zon de mist. Adembenemend……. Voor ons de sliert met gekleurde pelgrims.

De km paal laat ons zien dat er de 100 km paal. Naast de wandelpaden is een verhoging gemaakt zodat we zonder natte  voeten kunnen oversteken.

We hebben 2x pauze, allebei de keren na ongeveer 6 km. De eerste bij Mercado do Serra en de tweede bij Casa Morgade. Daar was het inmiddels lunchtijd en we schuiven aan bij de Nederlander Rob uit Maastricht. Die is in Le Puy vertrokken. Het is leuk om verhalen van de camino te delen. Bij Casa Morgade kenden ze me, ik krijg er een heerlijke cake mee.😀 Niet ver daarna komen we bij de 100 km paal. Er zijn genoeg pelgrims onderweg die een foto van ons kunnen maken. Frans was al verder voorop. Naar beneden loopt hij bijna rennend de heuvel af. Een moment om even stil te staan. Wij kunnen het!!! Al 220 km  gegaan, en dan lijkt de laatste 100 km te doen..We gaan ervoor.

Bossen en landwegen door de dorpjes wisselen elkaar af. Intussen is het rustiger , we genieten van het mooie Galicië.

Vlak voor Portomarin hebben we de keuze. Gaan we over de oorspronkelijke route (de moeilijke) of over de nieuwe (alternatieve) route? We kiezen hier rechtsaf en dalen al naar de Embalse  de Belesar. (Dat is stuwmeer)

We komen weldra bij de grote nieuwe brug. Op dit moment is de oude brug niet te zien. Het oorspronkelijke Portomarin is geheel in het stuwmeer verdwenen. Langs de randen zie je nog enkele restanten.

Aan de overkant is een steile trap. Zo kom je in het centrum Portomarin met de kerk. Dat is het enige gebouw dat met de oude stenen is opgebouwd.

Het is erg druk in Portomarin! We slapen aan de rand bij Porte Santiago Boutique & rooms. In de avond gaan we naar de pelgrims mis. We krijgen de pelgrims zegen voor een buen camino naar Santiago. Dat gaat ons lukken……

2 reacties op “Camino Français Portomarin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.