Camino Primitivo dag 14

5 september, 22 km, van Melide naar Os Penadas, bewolkt 15 graden

De Camino van vandaag is het eerste deel dat we op de camino francais zijn aangekomen. Op dit overzicht zijn we halverwege gestart bij Melide en zijn nog 7 km verder gegaan. Zeker niet vlak, vooral de stijging naar Arzua was pittig.

Spreuk van de dag:

Gisteren heb ik de lezers van de reisverslagen in verwarring gebracht. Ikzelf (Mieke S) was niet mee onderweg gegaan, maar met andere Mieke naar het ziekenhuis gegaan. Vanmorgen voor de wandeling van vandaag ben  ik met haar om 4.50 uur naar het vliegveld gegaan. Omdat ik er zelf gisteren niet bij was heeft Walter het mooie reisverslag gemaakt.

We gingen vanmorgen op pad en vertrokken vanaf Melide.

Jeannette,  Els en Marion gaan vandaag zelfstandig op pad. Daar gaat Jeannette.

Vlak daarna is een keuze mogelijkheid. Ga je rechts of linksaf? En waarom? Op het bord staat de route aangegeven. Is er veel water, dan ga je linksaf, meestal kun je wel rechtsaf kiezen.

Ieder had rechtsaf gekozen en daardoor kom je over grote stapstenen. Even goed opletten hoe je je voeten zet. Vlak ervoor werd een stempel met was gezet. Mooi om die jonge mensen zo geconcentreerd bezig te zien. Hier troffen we Marion en Els nog. Die waren daar aan het wachten.

Het is best wennen op de camino francais. Bijna een cultuur schok. Van de stilte en de ruige natuur naar een druk belopen pad. Velen op weg naar Santiago. Voor en achter je pelgrims. Schoolklassen met hun leraar. Met veel kraampjes waar bv verse frambozen worden verkocht.

Ook zijn kerkjes open, waar vrijwilligers een stempel zetten, zoals bv in Boente. We steken er een kaarsje aan voor Mieke en hopen op een goed herstel. In dat kerkje is een grote beeltenis van Santiago( Jacobus) te zien.

De natuur blijft prachtig, de heuvels wisselen af en de boeren bewerken hun land. We zien veel mais, wat nu tot schouderhoogte reikt. Bospaden, afgewisseld met boerenwegen en ook de lange saaie weg door Arzua.

Dat is natuurlijk wel leuk….we vinden diverse bars op deze weg met ook hier lange rijen. En ook een panaderia met gebak…dat lusten we wel. Ook komen Jeannette en Marion even binnen met enthousiaste verhalen over een Aziatische “winkel van sinkel” Marion heeft er een paraplu gekocht omdat de verwachting is dat er morgen veel regen valt….(We gaan het zien en hopen natuurlijk op droog weer)

Na Arzua is het weer erg rustig. De grote groepen blijven in Arzua. Ik denk dat daar wel 500 mensen kunnen slapen. De ene herberg na de andere. Terrassen vol. Wij gaan nog wat verder, pension Ocas is onze bestemming. We genieten van deze heerlijke rust.

In pension Ocas treffen we elkaar. Wat fijn om onze ervaringen te delen.

Nog ongeveer 35 km te gaan naar Santiago.

2 reacties op “Camino Primitivo dag 14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.