Vooral langs zee met hoge golven gelopen

Maandag 11 april, van A Guarda naar Villadesuso, 20 km, buien en zon, 14 graden

Ik heb nog nooit een hele nacht doorgeslapen tijdens een camino maar vannacht is het gelukt. Ik werd wakker omdat iemand licht aangemaakt had en ik vroeg me af waarom. Nou, omdat het tijd was om op te staan. Dus dan begint het opstaanritueel en vandaag ook nog even met de föhn het laatste restje vocht uit gewassen kleding halen, beneden ontbijten en daarna weer op weg. De man die bij het ontbijt stond hield alles goed in de gaten, mondkapjes en dienblad neerzetten in plaats van vasthouden maar hij ging ook iets halen waar je om vroeg. We konden kiezen uit het ontbijtbuffet en de jus d’orange was versgeperst. Buikjes vol, spullen pakken en op weg. Constance ging bij een kerk een kaarsje aansteken en de anderen wachten op haar. Via een omweg liepen we de stad uit en kwamen we bij de zee.

Als je deze aanwijzing nog mist ben je waarschijnlijk niet goed wakker. We zien hier de eerste paal met afstand tot Santiago, dat is nieuw voor ons. Nog 161,060 km te gaan. Na vandaag zijn we op de helft, wat gaat het snel en wat hebben we al veel meegemaakt.

We zien een man en vrouw op het strand en ze komen met een krat en mand naar boven. We vragen wat ze in de krat hebben verzameld. Ons spaans is niet zo goed dat we het kunnen vertalen hoe het heet maar we begrijpen dat het wordt gebruikt als voedingsstof in de bodem om planten te laten groeien.  De vrouw is erg aardig net als alle Portugezen en Spanjaarden die we ontmoeten.

Inmiddels is het gaan regenen en hebben we capes of regenjassen aan. In vergelijking met een paar dagen geleden is de hoeveelheid weinig vandaag maar er komt nog meer wat we toen natuurlijk nog niet wisten.

In een kapelletje kunnen we een kaars opsteken en een stempel zetten. Naast de kapel lopen schapen met een paar lammetjes.

De schaapsherder is erbij en we spreken hem nog even. Hij vindt dat wij, Irene en ik goed spaans spreken terwijl wij vinden dat dat wel meevalt.

Wanneer we een klein stukje verder zijn kom ik erachter dat ik mijn paraplu in het kapelletje had laten liggen en dan loop ik toch maar even terug. De anderen gaan door op mijn aanraden, ik zie ze in de volgende plaats wel ergens waar we een broodje kunnen kopen. Dat werd een luxe lunch deze keer in plaats van een broodje kaas.

 

De hoge golven proberen we vast te leggen maar dat lukt niet zo goed. Je zou verwachten dat wij veel door de wind zouden lopen maar dat is niet zo.

We hadden al eerder kleine horreos gezien,  bijvoorbeeld als brievenbus maar dit is een grotere. Ze werden gebruikt voor graanopslag.

De volgende foto lijkt wel een schilderij, zo kleurrijk kan de zee en de lucht zijn. Wij vinden het allemaal heel fijn dat we vandaag hiervan kunnen genieten met elkaar.

We zijn om 3 uur al bij ons overnachtingsadres, verdelen de kamers, hangen de was die niet droog was buiten in de zon en gaan dan voor ons etappedrankje naar een barretje verderop. Eigenlijk wilden de dames Sangria drinken maar die is er niet. Ik vraag of ze tinto de Verano hebben en ja hoor die hebben ze. Niemand kent het maar ik zeg dat ze dat wel lekker gaan vinden en na een slokje geproefd te hebben gaf iedereen mij gelijk. Ze vinden het heerlijk, misschien wordt dat nu wel ons drankje in plaats van de port die we vanaf Porto steeds dronken. Terwijl we ervan genieten valt ineens de regen met bakken uit de lucht en dan realiseren we ons dat de was die bijna droog was buiten hangt…

Het is weer droog wanneer we teruglopen en daarna schijnt de zon volop en met de wind erbij boven op het terras is de was toch nog snel droog.

Voor het avondeten hoeven we zowat alleen maar de straat over te steken. Bij hotel/restaurant Glasgow hebben ze een pelgrimsmenu en dat willen we nu wel eens nemen. Het was lekker en ruim voldoende en als echte Nederlanders verbazen we ons over de prijs. Drie gangen, inclusief wijn, water en brood. We lachen veel en gaan voldaan naar ons hostel waar we even later een paar jonge dames helpen om het noodnummer van het hostel te bellen. Er komt water op de benedenverdieping van de douches die wij boven gebruiken. Ze zullen iemand sturen en dan zoeken wij ons bed op en gaan morgen weer verder.

4 reacties op “Vooral langs zee met hoge golven gelopen

  1. Alweer n prachtig verslag met mooie foto’s. Wat is het toch heerlijk om jullie zo te kunnen volgen. Ik zie veel veel wandelplezier, met of zonder regen. Ga zo door

  2. Vandaag weer een mooie dag geweest, ik vond het prachtig om langs de Oceaan te lopen, het verveelde mij geen enkele keer. Prachtige foto! Geniet weer vanfaag 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.