Dag 6: Cáceres – Porto

Beste lezers,

‘Alea iacta est’; de teerling is geworpen!

Het is met grote spijt dat we in gezamenlijk overleg besloten hebben om deze Camino vroegtijdig te beëindigen. We, dat zijn Mieke, alle medepelgrims en ikzelf.

Het was de laatste dagen reeds duidelijk dat dit land in een lockdown modus komt; meer en meer albergues, hotels en restaurants sloten de deuren. We merkten in de bars dat andere bezoekers in een grote boog rond ons heenliepen. Het Santiagogenootschap in Santiago de Compostela gaf het dringende advies om de Camino te onderbreken en op de Camino Frances werden pelgrims door de ‘Gardia Civil’ aangemaand om hun tocht te onderbreken.

Wij kunnen niet voorspellen wat de Spaanse regering zal beslissen, maar het is duidelijk dat we niet mogen wachten tot alle vervoer hier stilvalt en we niet langer naar huis kunnen reizen.

Het is met pijn in het hart dat we onze Camino vandaag hier beëindigen. Ik ben ervan overtuigd dat er geen andere beslissing mogelijk is. Onze zorg voor elkaar (en voor onszelf) noopt ons tot deze drastische beslissing.

Tijdens het boeken van de vluchten en het organiseren van ons vertrek via Porto (momenteel is Portugal nog veiliger als vertrekland), bleek hoe snel de situatie verslechterde. Nog voordat we de vluchten konden bevestigen bleek het vliegtuig al volzet te zijn en waren we aangewezen op een andere vlucht op zondag. Momenteel is diezelfde vlucht al vier maal duurder dan de prijs die we gisteravond betaald hebben. We vliegen allen terug op zondagmorgen en hopelijk geraakt iedereen veilig thuis.

Elly, Joke, Tiny, het was fantastisch om jullie gids te mogen zijn tijdens de voorbije dagen. Ik heb erg genoten van onze talrijke gesprekken, maar evenzeer van de stiltes tijdens ons samenzijn.

Mieke, van harte bedankt voor de kansen die je me bood en voor het vertrouwen om deze Camino te gidsen. Het is een voorrecht jou te kennen en dat al sedert onze eerste memorabele ontmoeting in 2014 in Santiago!

Beste lezers, ook jullie willen wij van harte bedanken voor jullie belangstelling en voor jullie talrijke reacties, persoonlijk en via deze blog.

“Alle pelgrims keer weer huistoe, Elke swerwer kom weer tuis” 🙏

uit een Zuid-Afrikaans lied van Amanda Strydom

18 reacties op “Dag 6: Cáceres – Porto

 1. Veilige thuis reis gewenst …..goed een gezamenlijk besluit en met mooie herinneringen terug……
  Groet v Angeline

 2. Ja heel erg jammer dat jullie naar huis moeten!!Overmacht gezondheid gaat voor,een fijne veilige reis naar huis!!en nagenieten van de mooie Camino km die jullie hebben gelopen . Er komt vast een herkans !!dagdag groetjes Tine

 3. Ach wat jammer. Jan ik heb je verslagen met veel plezier gelezen, prachtige foto’s en zo mooi jullie belevingen in woorden gevangen.
  Ook dit laatste verslag zo verwoord dat het bij mij binnen komt en de tranen in mijn ogen staan.
  Ik wens jullie een goed reis en thuiskomst.
  En ook voor dan Buen Camino.

 4. Ach wat verschrikkelijk jammer voor jullie, zo naar toe geleefd. Er komt zeker een volgende keer, maar voor nu zal het even afkicken zijn. Succes en goede terugreis, gr Ine

 5. Wijs besluit, het is niet de plek waar je stopt maar het moment dat je stopt…..Hoop dat jullie veilig weer thuis komen morgen. Heb in ieder geval genoten van jullie verhalen en foto’s van deze Camino.

  Christine

 6. Ja waarom zijn besluiten toch altijd zo moeilijk om te nemen, en dan is het goed dat het verstand het gaat overnemen van het gevoel. Ja er zijn nu ook meerdere tochten van Mieke die door dit coronavirus niet kunnen doorgaan. Dus laten we ons allemaal over een tijdje verzamelen en een mooie tocht gaan lopen. Succes en een goede reis terug.

  1. Dank je wel Ellen, was een emotioneel besluit, hadden geen keus, alles wordt gesloten. Verdrietig, echter wij gaan deze mooie tocht afmaken.
   Liefs Tiny

 7. wat ontzettend jammer dat jullie deze mooie Camino reis moeten onderbreken. maar volgens mij wel de enige juiste beslissing. dapper van jullie.

 8. Heel erg jammer dat de tocht niet volbracht kan worden. Wij wensen jullie een behouden thuiskomst. Hopelijk kunnen jullie nog op een normale wijze naar huis komen.

 9. Lieve Elly, Joke, Tiny en Lydia,

  Wat een enorme domper! Nog maar twee weken geleden waren wij zo vol enthousiasme en goede zin. Het klikte met elkaar, de voorbereidingen waren gedaan.
  En dan dit! De terugkeer naar huis is het enige wijze besluit dat genomen kon worden. Maar wat had ik het jullie en ons gegund dat het anders was gelopen. Ik betreur het dat ik niet met jullie op pad zal gaan en dat ik niet met jullie Santiago binnen ga lopen.
  Voor nu wens ik jullie, Tiny, Joke en Elly een goede en veilige terugreis.
  Jullie camino is niet afgelopen, die zet zich voort, dichtbij huis en ooit weer in Spanje.

  Liefs en tot ziens,

  Irene

 10. Het is jammer maar een verstandig besluit dat jullie in samen in overleg deze Camino nu niet verder door laten gaan wie weet later als alles voorbij is. Heb van de reisverslagen met de prachtige foto’s genoten. Wens jullie een veilige terug vlucht. Gr Co Derksen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.