Een pittige klim naar Armenteira

Maandag 23 september 2025, van Pontevedra naar Combarro, fris in de ochtend en warm in de middag, 23 graden en 23 kilometer

De ochtend met nevel is iedere dag weer een feest om te zien.

De pelgrimskerk is al vroeg open en we brengen een kort bezoek daaraan. Een stempel in ons paspoort hoort daarbij.

We lopen langs een van de vele religieuze gebouwen in Pontevedra en zien een brandlucht in de verte die mij aan de brand in Portugal doet denken. Het lijkt al heel lang geleden dat we daar waren.

Hier lopen we langs een van de vele horreos, dit is een oude graanschuur die we regelmatig zien in Galicië.

 

Het is erg druk met Pelgrims op het eerste deel van onze etappe. Wanneer we op de Spirituele variant lopen zien we nauwelijks een pelgrim. We lopen door Combarro waar we overnachten en twee mensen besluiten daar te blijven in plaats van naar Armenteira te klimmen. Met vijf personen gaan we de klim aan en regelmatig denken we dat we een vlak stuk gaan krijgen maar blijkt de weg toch nog verder omhoog te gaan.

Deze man ziet ons lopen en biedt ons druiven aan, iedereen krijgt een tros mee welke heerlijk smaken.

Dit kleurrijke gebouw bevat veel afbeeldingen die met pelgrimeren te maken hebben.

Het is warm en het klimmen maakt ons dorstig. Bij deze plek maken we dan ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid water te kopen voor een donativo, een vrije bijdrage. Het Nederlands staat niet op het bord maar met al onze talenkennis kunnen we lezen wat de bedoeling is. Het water drinken we gelijk op, sommigen nemen nog een flesje voor onderweg mee.

Na een mooie lange klim en op het laatst een pittige afdaling komen we bij het klooster van Armenteira. Eerst gaan we even op een terras zitten om bij te komen van de wandeling. De kerk van het klooster is open en in het winkeltje daarnaast kunnen we een stempel halen. Er is vanavond een pelgrimsmis waar we helaas niet naar toe kunnen omdat we in Combarro overnachten.

Het klooster zelf kunnen we niet bezoeken maar de binnentuin wel. We nemen de taxi terug naar Combarro waar we een mooi hostel hebben, boodschappen doen en in het mooie centrum aan de haven gaan eten. We sluiten samen weer een mooie etappe af.

3 reacties op “Een pittige klim naar Armenteira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.